料理レシピをわかりやすくするための理解困難な表現の補足  [in Japanese] Supplementation of difficult expressions in a cooking recipe to make it easy to understand  [in Japanese]

Search this Article

Author(s)

Abstract

料理レシピ中には,料理手順を説明するためのさまざまな表現が存在する.その表現の中には初心者には理解困難な手順が記載されたり,手順の省略が起こったりすることがしばしばある.そこで,我々は初心者向けに簡潔に書かれた料理レシピを基に,詳細でわかりやすい料理レシピを作成して提供することを目指している.本報告では,そのためにマルチメディア情報を用いて料理手順を補足するための説明抽出手法について述べる.

There are various descriptions of cooking procedures in cooking recipes. It is difficult for cooking beginners to understand some of these descriptions since they are too difficult or even omitted. Therefore, we are aiming at arranging existing cooking recipes so that they become easily understandable. In this report, we describe a method for extracting descriptions in many cooking recipes on the Web, in order to supplement descriptions with multimedia information.

Journal

  • IEICE technical report

    IEICE technical report 109(466), 95-100, 2010-03-05

    The Institute of Electronics, Information and Communication Engineers

References:  13

Cited by:  2

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110008002524
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10476092
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    09135685
  • NDL Article ID
    10650060
  • NDL Source Classification
    ZN33(科学技術--電気工学・電気機械工業--電子工学・電気通信)
  • NDL Call No.
    Z16-940
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  NII-ELS 
Page Top