メタボ対策料理レシピ発想支援方法に関する一考察  [in Japanese] A Note on supporting method for making recipe for a measure against metabolic syndrome  [in Japanese]

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Abstract

本研究では,メタボリックシンドローム対策の料理レシピの新たな候補を自動生成するためのメタボ対策料理レシピ発想支援方法の検討を行う.メタボ対策料理レシピ発想支援方法では,既存の料理レシピを元データとして使用する.既存の料理レシピに含まれる食材を,元の食材よりも低カロリーで,かつ代替してもおいしく食べられるような食材で代替することによって,メタボ対策料理レシピの新たな候補を生成する.各食材について,その食材がどのような食材より低カロリーで,かつ代替してもおいしく食べられるかに関する情報を集めた食材シソーラスを準備し,メタボ対策料理レシピ発想支援方法で利用する.提案方法を実データに適用し,数例ではあるが実際に元レシピよりも低カロリーの新たな料理レシピ候補を生成できることを確認した.

In this research we study a supporting method for making recipe for a measure against metabolic syndrome. We use existing recipes in order to make new recipes for a measure against metabolic syndrome. Some food materials which have less calories, are used in new recipes for a measure against metabolic syndrome instead of original food materials in existing recipes. We make a food material thesaurus. The food material thesaurus is used in the supporting method for making recipe for a measure against metabolic syndrome. We show effectiveness of the proposed method by some experiments.

Journal

  • Journal of Biomedical Fuzzy Systems Association

    Journal of Biomedical Fuzzy Systems Association 13(1), 81-86, 2011

    Biomedical Fuzzy Systems Association

References:  11

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110008686339
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA1145146X
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    1345-1537
  • NDL Article ID
    11179257
  • NDL Source Classification
    ZS7(科学技術--医学) // ZM2(科学技術--科学技術一般--大学・研究所・学会紀要)
  • NDL Call No.
    Z74-B741
  • Data Source
    CJP  NDL  NII-ELS  IR  J-STAGE 
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