早食いの是正に対するパンフレットと食行動記録法の効果  [in Japanese] Effects of Intervention using Pamphlet and Dietary Records on Improvement of Eating Quickly  [in Japanese]

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Author(s)

    • 竹内 倫子 TAKEUCHI Noriko
    • 岡山大学大学院医歯薬学総合研究科予防歯科学分野 Department of Preventive Dentistry, Okayama University Graduate School of Medicine, Dentistry and Pharmaceutical Sciences
    • 江國 大輔 EKUNI Daisuke
    • 岡山大学大学院医歯薬学総合研究科予防歯科学分野 Department of Preventive Dentistry, Okayama University Graduate School of Medicine, Dentistry and Pharmaceutical Sciences
    • 友藤 孝明 [他] TOMOFUJI Takaaki
    • 岡山大学大学院医歯薬学総合研究科予防歯科学分野 Department of Preventive Dentistry, Okayama University Graduate School of Medicine, Dentistry and Pharmaceutical Sciences
    • 古田 美智子 FURUTA Michiko
    • 九州大学大学院歯薬学研究院口腔予防医学分野 Department of Preventive and Public Health Dentistry, Faculty of Dental Science, Kyushu University
    • 森田 学 MORITA Manabu
    • 岡山大学大学院医歯学総合研究科予防歯科学分野 Department of Preventive Dentistry, Okayama University Graduate School of Medicine, Dentistry and Pharmaceutical Sciences

Abstract

 早食いを自覚する者に対して,早食い防止啓発パンフレットの配布,あるいはパンフレットの配布と食行動記録の指示を行い,それぞれの効果を比較検討することを目的とした.<br> 岡山大学歯学部学生115人の中から,アンケート調査で早食いを自覚している者43名を選出し,早食い防止啓発パンフレットを配布した群(パンフレット群)とパンフレットを配布し,さらに食行動記録を指示した群(パンフレット+食行動記録群)にランダムに振り分けた.食行動については,アンケートによる主観的評価のほか,鮭おにぎりを完食するまでの総咀嚼時間,総咀嚼回数,口に運ぶ回数を客観的に測定し,一口あたりの量および咀嚼速度を算出した.なお,これらの評価は,ベースライン時とその2週間後に行った.<br> その結果,パンフレット+食行動記録群においては,ベースライン時と比較して2週間後では早食いと自覚する者が有意に減少していた.また,2週間後では,「お腹一杯になるまで食べますか」の項目において「いいえ」と答えた者が,パンフレット群よりもパンフレット+食行動記録群で有意に多かった.ベースライン時と2週間後の比較では,介入前のおにぎりの一口あたりの量を1.0とした場合,介入後のおにぎりの一口あたりの量は,パンフレット+食行動記録群,パンフレット群それぞれ0.82と1.00であり,パンフレット+食行動記録群のほうが有意に減少していた.<br> 以上のことより,早食い防止啓発パンフレットの配布単独よりも,食行動記録をこれに加えるほうがより早食いの改善に有効かもしれない.

 The aim of this study was to investigate the effects of intervention using a pamphlet or the combination of a pamphlet and dietary records on improvement of eating quickly. <br> One hundred and fifteen students at the Dental School of Okayama University volunteered to participate in the survey of eating quickly from October 2010 to May 2011. Of these students, all who reported eating quickly (n=43) were selected and randomly divided into two groups: 1) a pamphlet group in which subjects received a brochure to correct their habit of eating quickly, and 2) a pamphlet + dietary record group in which subjects received the same brochure and were instructed to keep dietary records. All subjects completed questionnaires on eating behaviors, and the total duration of chewing, total number of chews, and total number of bites until an entire rice ball was swallowed were counted. Then, the chewing rate (cycles/second) and bite size (g/bite) were calculated for each student. <br> The number of subjects who reported eating quickly in the pamphlet + dietary record group significantly decreased at the re-evaluation compared to the baseline. The number of subjects who reported not eating until full in the pamphlet + dietary record group was significantly higher than that in the pamphlet group at the re-evaluation. The bite size changed significantly from the baseline to re-evaluation in the pamphlet + dietary record group compared to that in the pamphlet group. <br> The combination of intervention using the pamphlet and dietary record method may be useful to improve eating quickly.

Journal

  • JOURNAL OF DENTAL HEALTH

    JOURNAL OF DENTAL HEALTH 62(4), 384-390, 2012

    Japanese Society for Oral Health

References:  31

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110009489301
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00081407
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    0023-2831
  • NDL Article ID
    023925145
  • NDL Call No.
    Z19-144
  • Data Source
    CJP  NDL  NII-ELS  J-STAGE 
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