長期透析患者に対する継続的栄養指導の効果 Significance of Continuous Nutritional Guidance for Long-term Maintenance Hemodialysis Patients

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著者

    • 石川 祐一 ISHIKAWA Yuichi
    • 株式会社日立製作所日立総合病院栄養科:東京農業大学大学院農学研究科環境共生学専攻 Nutrition department, Hitachi General Hospital:Environmental Symbiotic Studies, Graduate School, Tokyo University of Agriculture
    • 斎藤 知栄 SAITO Chie
    • 筑波大学医学医療系腎臓内科学 Department of Nephrology, Faculty of Medicine University of Tsukuba
    • 樫村 修生 KASHIMURA Osamu
    • 東京農業大学国際食料情報学部 Faculty of International Agriculture and Food Studies, Tokyo University of Agriculture

抄録

日本における血液透析患者数は年々増加しており,その中で長期透析患者の増加,高齢化などが問題になっている。血液透析患者が長期間良好な状態で透析を受けるためには栄養管理は重要であり,特に高カリウム血症,高リン血症,水分・塩分管理などは食事摂取内容と密接な関連がある事から栄養指導が重要視される。そこで本研究では,血液透析患者の継続的栄養指導の効果について検討した。対象は,2000年より10年間以上継続栄養指導をうけた血液透析患者16名(男性7名女性9名)で,毎月1回以上指導を実施している者であり,透析間体重増加率及び血液検査値について検討した。2000年と2009年を比較すると,透析間体重増加率,血清カリウム値及び血清リン値は有意差はみられず,基準内を推移しコントロールされていた。しかしながら,血清アルブミン値は2009年において有意に低下した。血清アルブミン値の変化に対する影響因子を調べたところ,血清リン値,血清カリウム値及び透析間体重増加率が,血清アルブミン値の低下に関与している可能性が示唆された。本研究では食事に関連する指標は管理目標内にコントロールされていたことから,栄養指導による影響があった事が示唆されたが,栄養状態の指標の一つである血清アルブミンの維持には至らなかった。今後,栄養指導を行う上では薬物療法や透析条件も考慮した包括的栄養管理が必要であると思われる。

The number of maintenance hemodialysis patients in Japan has been increasing every year, and as a result the phenomena such as increasing long-term hemodialysis patients and aging of such patients have become a problem. Long-term hemodialysis patients and aging of such patients have become a problem. It is important for maintenance hemodialysis patients to have nutritional management in order to receive an appropriate dialysis treatment. Since hyperpotassium, hyperphosphatemia, water, and salt have close relationship with meal consumption, emphasis is to be put on nutritional guidance. Therefore, this study was examined the effect of continuous nutritional and dietary guidance to maintenance hemodialysis. The subjects were 16 hemodialysis patients (7 males and 9 females) who had been given continuous nutritional and dietary guidance for more than 10 years since 2000, and conducted guidance once or more times a month. We studiet their weight increase ratio during dialysis and values in blood test. If we compared in 2000 with in 2009, weight increase ratio during dialysis, serum potassium level. Were not seen significant difference. This suggests that continuous nutritional guidance maintained the level within the standard value and the level was properly controlled. However, serum albumin level decreased significantly in 2009. When we examined the influence factors for the change of serum albumin, serum phosphate level, serum potassium level and weight increase during dialysis are suggestion possibly rated to decrease of serum albumin. Since serum albumin concentration has directly related to the vital prognosis of maintenance hemodialysis patients, it is considered that not only the limitation of phosphate and potassium from meals, but also the comprehensive guidance focusing on medication therapy and dialysis conditions is effective. In this study, according to the index that is influenced diet was controlledwithin the management value, there had effect of nutritional and dietary guidance. But serum albumin that is one of nutritional conditions marker was not controlled. Henceforth, we can considered that it is necessary that the comprehensive nutritional maintenance focusing on medication and dialysis conditions in nutritional and dietary guidance.

収録刊行物

  • 日本健康医学会雑誌

    日本健康医学会雑誌 21(4), 244-251, 2013

    日本健康医学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    110009577663
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11419208
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1343-0025
  • データ提供元
    CJP書誌  NII-ELS  J-STAGE 
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