料理レシピにおける調理動作の道具別難易度付与の一検討  [in Japanese] A Study of Annotating Difficulty Levels of Cooking Actions in Recipes based on Cooking Utensils  [in Japanese]

Search this Article

Author(s)

    • 野田 真 NODA Makoto
    • 京都産業大学コンピュータ理工学部 Faculty of Computer Science and Engineering, Kyoto Sangyo University
    • 宮森 恒 MIYAMORI Hisashi
    • 京都産業大学コンピュータ理工学部 Faculty of Computer Science and Engineering, Kyoto Sangyo University

Abstract

近年では日々の食事においてレシピを考える際,Web上のレシピ検索サイトが広く用いられている.それらのサイトにおける検索では,指定した料理名やキーワード,調理時間,カロリーなどの条件から,レシピを大量に取得することができるが,各レシピは,ユーザの調理熟練度や利用可能な調理環境とは関連付けられておらず,これら技能や環境を考慮したレシピを,効率よく取得することは困難である.そこで本稿では,熟練度や環境を考慮したレシピ検索を行なう為に,料理レシピにおける調理動作の難易度を道具別に付与する方法について検討する.具体的には,各調理動作について共起する道具を抽出し,その種類や傾向を観察することで,道具による調理動作の難易度のあり方について分析する.得られた結果をもとに,難易度を自動付与するアルゴリズムについても検討する.このような難易度は,簡単に調理可能な料理レシピを検索する際の一要素として役立つことが期待される.

Many search systems on the Web have recently been in widespread use when deciding what to cook for everyday meals. However, it is difficult for the systems to obtain recipes satisfying users' cooking skills and kitchen environments, because they do not consider these factors when selecting desirable recipes. In this paper, a method is studied for annotating cooking actions depending on utensils in recipes, to develop a search system considering users' skills and kitchen environments. Specifically, utensils co-occurring with cooking actions are extracted, and analyzed in terms of types and trends to discuss how these difficulty levels should be handled.

Journal

  • IEICE technical report. Data engineering

    IEICE technical report. Data engineering 112(75), 13-18, 2012-05-29

    The Institute of Electronics, Information and Communication Engineers

References:  8

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110009588366
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10012921
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    0913-5685
  • NDL Article ID
    023810868
  • NDL Call No.
    Z16-940
  • Data Source
    CJP  NDL  NII-ELS 
Page Top