咀嚼によるストレス軽減効果(研究発表論文) Effect of chewing on stress reduction(Research Papers,The 35th Symposium on Life Information Science)

この論文をさがす

著者

    • 橋爪 秀一 HASHIZUME Shuichi
    • Idea-Creating Lab:東邦大学理学部心と生命の環境学研究センター Idea-Creating Lab:Center for the Environmental Study of Life and Mind, Faculty of Science, Toho University
    • 河野 貴美子 KAWANO Kimiko
    • 東邦大学理学部心と生命の環境学研究センター:国際総合研究機構 Center for the Environmental Study of Life and Mind, Faculty of Science, Toho University:Institute for Living Body Measurements, International Research Institute
    • 小久保 秀之 KOKUBO Hideyuki
    • 東邦大学理学部心と生命の環境学研究センター:国際総合研究機構 Center for the Environmental Study of Life and Mind, Faculty of Science, Toho University:Institute for Living Body Measurements, International Research Institute
    • 山本 幹男 YAMAMOTO Mikio
    • 東邦大学理学部心と生命の環境学研究センター:国際総合研究機構 Center for the Environmental Study of Life and Mind, Faculty of Science, Toho University:Institute for Living Body Measurements, International Research Institute
    • 桂川 秀嗣 KATSURAGAWA Hidetsugu
    • 東邦大学理学部心と生命の環境学研究センター Center for the Environmental Study of Life and Mind, Faculty of Science, Toho University
    • 鎌田 明彦 KAMADA Akihiko
    • 東邦大学理学部心と生命の環境学研究センター:アイリテック株式会社 Center for the Environmental Study of Life and Mind, Faculty of Science, Toho University:Iritech Co. Ltd.
    • 渡辺 恒夫 WATANABE Tsuneo
    • 東邦大学理学部心と生命の環境学研究センター Center for the Environmental Study of Life and Mind, Faculty of Science, Toho University

抄録

咀嚼のストレス軽減効果を、心理生理学指標である皮膚伝道水準(SCL)と心拍(HR)とを用いて評価することを試みた。10名の大学生が被験者として参加し、先ずは3分間の安静の後、7分間の内田クレペリン検査及び4分間の暗算により、ストレスを負荷した。その後、咀嚼の有無条件でのガム摂取或いはコントロールとしての水摂取を5分間行った後、椅子に静かに座ることによる安静を10分間行った。RussellとLaniusの気分特性モデル(Russell and Lanius model of the affective quality)により解析した結果、咀嚼ありのガム摂取及び水摂取は、最初「興奮」をもたらすが、4分後には「リラックス」状態になった。更に、これら咀嚼ありガム摂取群及び水摂取群は、摂取後の10分間の安静により、「リラックス」レベルが更に高まった。一方、咀嚼無しのガム摂取群は、「興奮」状態を維持し、摂取中及びその後の10分間の安静においても「興奮」状態が持続した。最も高いストレス軽減効果を示したのは、咀嚼ありのガム摂取群であり、SCLに関しては咀嚼の有無により有意差が認められた。

We investigated the ability of chewing to reduce stress, using two psychophysiological indices: skin conductance level (SCL) and heart rate (HR). Ten undergraduate students participated in this study. After the exposure to stress by solving the Uchida-Kraepelin Performance Test for 7 min and doing a mental calculation for 4 min, the participants consumed water (control group) or a gum, which they did (chewing group) or did not chew (not chewing group) for 5 min, and then relaxed by sitting still on a chair for 10 min. In terms of the Russell and Lanius model of the affective quality, participants in the control and chewing conditions were first stimulated, and then gradually relaxed after 4 min. During the relaxation period after consumption, the relaxation levels of the two groups were further increased. However, not chewing caused the participants to maintain stimulated throughout the consumption and post-consumption relaxation period. These results indicate that ingesting gum without chewing it stimulated the participants and the stimulation lasted not only during the 5 min of ingestion but also during the 10 min of relaxation after ingestion. Chewing reduced stress more than was seen in the control and not chewing groups. There were significant differences in SCL between the not chewing group and the other groups in the 4^<th> minute (p < 0.05) and between the chewing and not chewing groups at the 5^<th> minute (p < 0.05) of the relaxation period. However, there were no statistically significant differences in HR among the three groups.

収録刊行物

  • Journal of International Society of Life Information Science

    Journal of International Society of Life Information Science 31(1), 40-44, 2013-03-01

    国際生命情報科学会

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    110009603426
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11451903
  • 本文言語コード
    ENG
  • ISSN
    13419226
  • データ提供元
    NII-ELS 
ページトップへ