ペット飼料中の植物エストロゲンとエストロゲン作用の研究 Study of dietary phytoestrogens and estrogenic activity in pet animal diets

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Author(s)

    • 中島 晋也 Nakashima Shinya
    • 西川計測株式会社|熊本県立大学大学院環境共生学部 Nishikawa Keisoku Co., Ltd.|Faculty of Environmental and Symbiotic Sciences, Prefectural University of Kumamoto
    • 吉赫 哲 Ji Hezhe
    • 熊本県立大学大学院環境共生学部 Faculty of Environmental and Symbiotic Sciences, Prefectural University of Kumamoto
    • 川添 禎浩 Kawazoe Sadahiro
    • 京都女子大学家政学部 Kyoto Prefectural University Faculty of Life and Environmental Sciences Department of Food Sciences and Nutritional Health
    • 篠原 亮太 Shinohara Ryota
    • 熊本県立大学大学院環境共生学部 Faculty of Environmental and Symbiotic Sciences, Prefectural University of Kumamoto
    • 有薗 幸司 Arizono Koji
    • 熊本県立大学大学院環境共生学部 Faculty of Environmental and Symbiotic Sciences, Prefectural University of Kumamoto

Abstract

ペット飼料中に存在する植物エストロゲンと塩素系農薬は、共にバイオアッセイによりエストロゲン作用をもたらす可能性があると考えられる。我々は、様々な市販ペット飼料中の、植物エストロゲン、塩素系農薬とエストロゲン活性を調査し、エストロゲン活性への潜在的な寄与を、以前と比較し検討した。β-グルクロニダーゼによる加水分解後、genisteinとdaidzeinは検出された。これらの結果は以前の結果と同等であった。さらに、α-HCH、β-HCH、HCB、p,p'-DDE、dieldrinは、テストした15種の飼料中2つで検出された。全ての飼料で、イーストベース生物検定法では、α(ERα)より高いエストロゲン受容体β(ERβ)の活性化レベルを示した。これらの結果は、植物エストロゲン(たとえば、genisteinとdaidzein)がエストロゲン活性に寄与している主な物質であることを示している。さらに、5飼料の植物エストロゲン濃度は、重要なエストロゲン活性を生じるに十分な量と推定された。

It is considered that both phytoestrogens and organochlorine pesticides found in pet animal diets are possible sources of interference with bioassays that assess estrogenic activity. In the present study, we investigated the levels of dietary phytoestrogens, organochlorine pesticides, and estrogenic activities in various commercial pet animal diets and discussed the potential contributions of these substances to the estrogenic activity in comparison to those tested in previous studies. Following hydrolysis by β-glucuronidase, genistein and daidzein were detected in all of the tested diets, and these results were comparable to the data from previous investigations. In addition, organochlorine pesticides, such as α-HCH, β-HCH, HCB, p,p'-DDE and dieldrin, were detected in 2 of 15 tested diets. All of these diets exhibited higher levels of activation of the estrogen receptor β(ERβ) than the estrogen receptor α(ERα) in an in vitro yeast-based bioassay. These results indicated that phytoestrogens, such as genistein and daidzein, were the main substances contributing to the estrogenic activity of the diets. Moreover, the levels of phytoestrogen found in 5 of 15 tested diets may have sufficient amounts to produce a significant estrogenic activity in pet animals.

Journal

  • Japanese Journal of Food Chemistry and Safety

    Japanese Journal of Food Chemistry and Safety 20(1), 22-30, 2013

    Japanese Society of Food Chemistry

References:  30

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110009603493
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA11666400
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    1341-2094
  • NDL Article ID
    024714918
  • NDL Call No.
    Z17-B99
  • Data Source
    CJP  NDL  NII-ELS  J-STAGE 
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