群馬県片品村の宿泊施設で提供される食事の栄養学的検討  [in Japanese] Nutritional Evaluation of Meals Provided at Tourist Accommodations in Katashina Village, Gumma Prefecture  [in Japanese]

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近年,健康の維持・増進を主眼としたヘルスツーリズムが注目されている。宿泊施設の食事は,栄養成分表示がされていることが少なく,また,ヘルスツーリズムでの利用に適しているか検討した報告も見られない。本研究では,群馬県片品村の4つの宿泊施設の食事がヘルスツーリズムの食事として適しているかどうかについて検討した。対象には50代男性を想定し,これに対して日本人の食事摂取基準(2015年版)で設定されているエネルギーおよび各栄養素の目標量ないし推奨量を50代男性基準値として,片品村の4施設にて実際に提供された夕食と朝食のエネルギー量および各栄養素量を比較検討した。また,現在の日本人の食生活状況と比較するため平成25年度国民健康栄養調査結果の全国平均値との検討も併せて行った。片品村の宿泊施設の食事は,ミネラルやビタミン,食物繊維が豊富であり,エネルギーや各栄養素を十分補給できる内容であった。しかし,脂質やたんぱく質エネルギー比率,食塩が多かった。そのため,宿泊施設の食事の食塩を減らし,炭水化物主体の軽食を昼食に摂ることで,宿泊施設の食事はヘルスツーリズムでの食事として健康の維持増進に寄与できると考えられた。したがって,片品村の宿泊施設の食事は,宿泊施設の食事の食塩を減らし,昼食を炭水化物主体の軽食にすることで,ヘルスツーリズムに適した食事になると考えられた。

Health tourism focusing on maintaining and promoting health has been drawing recent attention. Nutritional information is rarely provided for meals at tourist accommodations and there were no studies to date have investigated whether these meals are suitable for health tourism. The present study investigated the meals provided at four tourist accommodations in Katashina Village, Gumma Prefecture, regarding their suitability for health tourists. Based on a hypothetical man in his 50s, the energy and nutrient contents of the evening meals and breakfasts provided at each accommodation were compared with the tentative dietary goal for preventing life-style related diseases or recommended dietary allowance of energy and nutrients in the Dietary Reference Intakes for Japanese 2015 for men in their 50s. The nutritional contents of the meals were also compared with the national averages reported in the National Health and Nutrition Survey 2013 in order to investigate the findings in the context of the current dietary status of Japanese people. The meals provided by accommodations in Katashina Village contained plenty of minerals, vitamins and fiber, and provided sufficient energy and nutrients. However, the fat, protein and salt content were high. By reducing the fat, protein and salt content, these meals may contribute to the maintenance and promotion of health in tourists. Accordingly, taking steps to reduce fat, protein, and salt content would enable the tourist accommodations in Katashina Village to provide meals consistent with the goals of health tourism.

Journal

  • JOURNAL OF JAPAN HEALTH MEDICINE ASSOCIATION

    JOURNAL OF JAPAN HEALTH MEDICINE ASSOCIATION 24(2), 171-177, 2015

    JAPAN HEALTH MEDICINE ASSOCIATION

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