イタリアの食をめぐるいくつかの考察--イタリアの食の人類学序説として  [in Japanese] Some thoughts on Italian food and eating: towards an anthropology of food and eating in Italy  [in Japanese]

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Abstract

イタリアの社会文化はしばしば,食と強い結びつきがあるといわれ,最近では世界的な動きとなっているスローフード運動もイタリアで生まれた。つまりイタリアについて語ろうとすると,食という題材がすぐに浮かび上がってくるわけだが,その根幹にあるのは,彼らの食に内在する根源的な社会性であり,それが,イタリアで特に近年食をめぐって起きつつある様々な動きや現象の源泉の一つになっているというのが,筆者の基本的な問題関心である。ただしこの課題に本格的に取り組むためには,イタリアと食との結びつきそのものが,内外の政治的な視線によって作られたイメージにすぎないのではないのか等々,事前に検討すべき問題が少なからず存在している。ゆえに本稿は,以上の問題関心そのものを錬成することを第一の目的として,まずはイタリアの食の成形をめぐる政治的な機制について,歴史的な視点も含めて考察していく。そしてその上で,スローフード運動のイタリアにおける展開と,彼らの日常生活における食の実態の一端を描写しながら,そこに浮かび上がる共食の快楽という言説に注目し,それこそが,食に対する彼らの根源的に社会的な姿勢につながっていることを指摘したい。 この議論は,たとえばイタリア内の多様性などを考慮すると,いまだ検証すべき点も少なくない。しかしながら,グローバル化によってますます市場化・政治化し複雑化するイタリアの食にかんして,今後研究をさらに展開していくためには,食そのものが,そもそも彼らの社会の中で有している意味に立ち戻ってみる必要があると考える。本稿の議論は,そうした試みの一つであり,今後の人類学的な食研究一般に対しても,新たな視点の提示につながることを期待したい。

The close relationship between food and Italy seems unremarkable atfirst sight. Outside Italy, many articles and books about the country cannotseem to discuss its culture without referring to food, and the Slow Foodmovement, now world-wide, was born in Italy. I think that behind all thesediscourses and phenomena we can see the Italians' essentially social attitudetowards food, an attitude perhaps behind not only Slowfood but various othersocial movements connected with food in Italy. But before discussing this primaryconcern, we must consider whether this strong relationship betweenfood and Italy might not be just a myth, an artificial construct put togetherinside and outside the country, and that is the purpose of this article. So atfirst I unveil the processes and mechanisms behind Italian food. Then, investigatingthe activities of the Slow Food movement and food in everyday Italianlife, I point out that in Italy people take great pleasure in eating together andeven in just talking together about food. I'll suggest that this pleasure in eatingtogether constitutes the core of the Italian attitude towards food.There are still some points left to verify, for example considering diversityinside Italy. However I would at least like to insist that studying moredeeply the significance and position of food in Italy is not only important butalso useful, especially now when globalization is politicizing and commodifyingfood. I hope I can offer some new perspectives on the anthropologyof food and eating in general to help in understanding the complex nexus offood and globalization today.

Journal

  • Bulletin of the National Museum of Ethnology.

    Bulletin of the National Museum of Ethnology. 33(1), 1-38, 2008

    National Museum of Ethnology

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    120001895686
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00091943
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    departmental bulletin paper
  • ISSN
    0385180X
  • NDL Article ID
    9770210
  • NDL Source Classification
    ZG1(歴史・地理)
  • NDL Call No.
    Z8-1298
  • Data Source
    NDL  IR 
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