はとむぎ,はとむぎテンペのラットコレステロール代謝改善作用に関する研究

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  • The effect of Coicis semen and Rhizopus oligosporus-fermented Coicis semen (tempeh) on serum cholesterol in the rat

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抄録

はとむぎ(Coicis semen)をテンペ菌(Rhizopus oligosporus)で発酵したはとむぎテンペ(テンペ)の血清コレステロール代謝に対する作用を検討した。生後12週齢のSprague-Dawley系雄ラットに市販固形飼料(コントロール群),はとむぎ混合飼料(はとむぎ群),テンペ混合飼料(テンペ群)を投与し,2,6,18週間後に高速液体クロマトグラフィー法で血清コレステロールを測定した。体重増加,総コレステロールはいずれの時点でも3群間に差がなかったが,テンペ群では投与前と比較して2,6,18週間後にLDLコレステロールが有意に低下し,LDLコレステロール/HDLコレステロール比も2,18週間後に有意に低下した。テンペ群はコントロール群と比較してもLDLコレステロールとLDLコレステロール/HDLコレステロール比が低く,はとむぎ群でも低い傾向がみられたが,有意差はなかった。以上から,テンペがコレステロール代謝改善作用をもつことが示唆された。

The effect of Coicis semen and Rhizopus oligosporus-fermented Coicis semen (tempeh) on serum cholesterol fractions was examined in the rat. Twelve-week-old male Sprague-Dawley rats were received commercial MF meal (control group), Coicis semen-containing MF meal (Coicis semen group), or tempeh-containing MF meal (tempeh group). Cholesterol fractions were analyzed by high performance liquid chromatography at the start of experiment, and 2, 6, 18 weeks later. No difference was found in body weight nor total cholesterol among the three groups. LDL cholesterol was significantly lowered in the tempeh group at 2, 6, 18 weeks. LDL cholesterol/HDL cholesterol ratio also decreased at 2 and 18 weeks. In the both Coicis semen- and tempeh-fooded groups, LDL cholesterol and LDL cholesterol/HDL cholesterol ratio were lower than the control group although they were not statistically significant. No difference was found in HDL cholesterol among the three groups. The results suggest that tempeh may have a favorable effect on cholesterol metabolism.

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