焼酎蒸留廃液を原料とするアセトン・ブタノール発酵における食用廃油メチルエステル(COME)による最終生産物阻害解除

  • 小宮山 晶子
    九州大学大学院生物資源科学研究科食糧化学工学専攻微生物工学研究室 | 九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門応用微生物学講座微生物工学研究室
  • 衛藤 晃嗣
    九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門応用微生物学講座微生物工学研究室 | 九州大学大学院生物資源環境科学研究科生物機能科学専攻応用微生物学講座微生物工学研究室
  • 小林 元太
    九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門応用微生物学講座微生物工学研究室
  • 園元 謙二
    九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門応用生物学講座発酵科学研究室 | 九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門応用微生物学講座微生物工学研究室
  • 石崎 文彬
    九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門応用微生物学講座微生物工学研究室
  • 吉野 貞蔵
    九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門応用生物学講座発酵科学研究室 | 九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門応用微生物学講座微生物工学研究室

書誌事項

タイトル別名
  • Extractive ABE Fermentation to Release End-product Inhibition with Methylated Used Cooking Oil (COME) for shochu Distillery Waste Treatment
  • ショウチュウ ジョウリュウ ハイエキ オ ゲンリョウ ト スル アセトン ブタノール ハッコウ ニ オケル ショクヨウ ハイユ メチルエステル COME ニ ヨル サイシュウ セイサンブツ ソガイ カイジョ

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抄録

The possibility of employing methylated used cooking oil (COME) as extractant to reduce end-product inhibition and to enhance solvent productivity in acetone-butanolethanol (ABE) fermentation was evaluated using oleyl alcohol as the standard butanol extractant. Fermentation was carried out at an initial glucose concentration of 40g/l using TYA medium and shochu distillery waste as fermentation substrate. In the case of TYA medium, butanol production without solvent extractant ceased after 47h cultivation at a concentration of 9.8g/l. The extractant coefficient of oleyl alcohol to butanol was more than three times that of COME to butanol. However, using COME as extractant, total butanol reached 12.6g/l. Using oleyl alcohol, as extractant, on the other hand, total butanol was 11.9g/l. In the case of shochu distillery waste, butanol production without solvent extractant ceased after 50h cultivation at a concentration of 12.5g/l. The extractant coefficient of COME to butanol decreased; that of COME was 0.8 and that of oleyl alcohol was 1.0. Though butanol that extracted using COME as extractant was less than using oleyl alcohol, total butanol reached 16.4g/l and was similar to that using oleyl alcohol as extractant. This fact suggests that COME as extractant is more effective for the reduction of end-product inhibition.

前報で明らかにしたようにClostridium saccharoperdutylacetonicum N1-4の発酵原料として, 焼酎蒸留廃液は使用可能であった. そこで, この培養の生産性を向上させる目的で, 発酵生産物ブタノールによる阻害を軽減するために抽出剤による抽出発酵を検討した. 家庭から排出される食用廃油をメチルエステル化(COME)して発行試験を行った. ブタノールの抽出剤としてオレイルアルコールをコントロールとした. 発酵原料として, イモ焼酎蒸留廃液を, 標準培地としてTYAを用いた. その結果, オレイルアルコールと比較して, 食用廃油メチルエステル(COME)を用いた場合, 高いブタノール生産速度, ブタノール収率を得た.

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