The Functionalities of Cooked Bean and Cooking Liquid Polyphenols from Red Kidney Bean

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  • 赤金時豆煮豆及び煮汁ポリフェノールとその機能性について

抄録

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Red kidney beans (RKB) were thermal processing by pressure cooker, cooked beans (RKB-CB) and cooking liquid (RKB-CL) were obtained. The extraction was purified by HP-20 column, polyphenols were 203.79 mg and 61.66 mg in RKB-CB and RKB-CL from 100 g RKB. RKB-CB had mostly monomeric polyphenols, and RKB-CL had high ratio of oligomeric polyphenols. The DPPH radical scavenging activity was 61.34 mmol and 20.73 mmol in RKB-CB and RKB-CL from 100 g RKB, the former showed significantly higher DPPH radical scavenging activity. Moreover, polyphenols from RKB-CL had strong α-glucosidase inhibitory activity (IC50 value, 6.0 μg/mL), and extremely weak inhibitory activity was found in RKB-CB ( >80 μg/mL). These results suggest that polyphenol content and antioxidant activity from RKB-CB are greater than those of RKB-CL, and polyphenols from RKB-CB exhibit weaker α-glucosidase inhibitory activity than that of RKB-CL. The polyphenol fraction was applied to Sephadex LH-20 column, and eluted with Fra.I, Fra.II and Fra.III. Comparing with Fra.I, Fra.II of RKB-CL mainly inhibited α-glucosidase activity, so thus we conclude α-glucosidase inhibitory activity was related to oligomeric polyphenols.

赤金時豆100 g から調製した煮豆に含まれるHP カラムで精製したポリフェノール含量は203.79 mg、煮汁に含まれるその含量は61.66 mg であった。赤金時豆煮豆のHP カラムで精製したポリフェノールは、主にモノマー型が多く含まれていたが、煮汁のそれにはオリゴマー型が多く含まれていた。また、赤金時豆100 g から調製した煮豆に含まれるポリフェノールのDPPH ラジカル消去活性は61.34 mmol、煮汁のそれは20.73 mmol で、前者の方が有意に高い値を示した。また、赤金時豆煮汁のHP カラムで精製したポリフェノールには高いα- グルコシダーゼ活性阻害作用(IC50 値, 6.0 μg/mL)が認められたが、煮豆ポリフェノールには極弱い阻害作用(IC50値, > 80 μg/mL)しか認めらなかった。これらの結果は、赤金時豆の煮豆のポリフェノールと抗酸化活性は煮汁のそれらよりも高いこと、及び煮豆ポリフェノールのα-グルコシダーゼ活性阻害作用は煮汁ポリフェノールのそれに比べて弱いことを示している。また、煮汁ポリフェノールのLH カラムで得られたメタノール画分(Fra.II)に主にα- グルコシダーゼ阻害活性が認められ、オリゴマー型ポリフェノールが活性阻害に関係していることが考えられる。

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詳細情報 詳細情報について

  • CRID
    1050845764246031488
  • NII論文ID
    120006583702
  • ISSN
    13485261
  • Web Site
    https://obihiro.repo.nii.ac.jp/records/4323
  • 本文言語コード
    en
  • 資料種別
    departmental bulletin paper
  • データソース種別
    • IRDB
    • CiNii Articles

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