平成28年熊本地震における液状化の発生が施設栽培土壌に及ぼした影響  [in Japanese] Liquefaction Impacts on Soil Properties in Greenhouse Farming Areas Affected by the 2016 Kumamoto Earthquake  [in Japanese]

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Abstract

平成 28 年熊本地震は熊本県内の広い範囲で地盤に液状化を引きおこし,一部の野菜栽培施設ではトマトなど栽培中の作物に生育停滞や収穫量減少などの被害をもたらした。このような被害が次作以降も起こりうるか,営農の再開に向け液状化が施設栽培土壌に及ぼした影響を明らかにすることは重要である。そこで,施設や作物への被害が発生した施設ほ場において液状化が土壌の化学性や物理性に及ぼした影響を調査した。施設内の液状化が発生した部分で,土壌中の砂の割合が増加する施設や透水性が低下する施設が一部で確認されたが,液状化の発生部分と地震の影響を受けなかった部分では作土の化学性,砂の重量割合,土壌透水性に作物の生育に影響するような大きな差はなかった。液状化に伴って発生する噴砂の量と質は,地震や発生地域によって異なり,将来起こりうる大規模地震に伴う液状化の発生については,噴砂を農地にそのまますき込んで良いかどうかの判断が求められることになる。そのためには噴砂の発生量や化学的,物理的性質を速やかに評価することが重要になると考えられた。

The 2016 Kumamoto earthquake seriously damaged crops, agricultural lands, and agricultural facilities. The earthquake caused liquefaction across large areas in Kumamoto prefecture, including those in coastal polders used for greenhouse farming. Despite the serious damage suffered by the farms, producers in the region planned to resume tomato production that year. Because the liquefaction might have altered the soil properties, we investigated the effects of liquefaction on the chemical and physical characteristics of the soils in four greenhouses. Although the sand content increased and the water permeability slightly decreased in the soils where liquefaction occurred in some greenhouses, the changes in the soil chemical and physical properties were often minimal and were not expected to seriously reduce the plant growth. The survey on tomato growth conducted after resumption of cultivation revealed that tomato production was not influenced by the liquefaction. The results of our soil survey and the unaltered growth of the tomato plants after the resumption of agriculture indicated that liquefaction in the polders did not sufficiently affected the soils to cause reduction in tomato production in the four investigated greenhouses.

Journal

  • 九州沖縄農業研究センター研究資料 = Memoirs of the Kyushu Okinawa Agricultural Research Center

    九州沖縄農業研究センター研究資料 = Memoirs of the Kyushu Okinawa Agricultural Research Center (95), 42-48, 2019-03-20

    国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    120006595876
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    departmental bulletin paper
  • Data Source
    IR 
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