ビワ葉水抽出物による脂肪細胞分化促進作用

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  • Water extract of Eriobotrya japonica enhances adipocyte differentiation

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肥満は,糖尿病や高脂血症,高血圧,動脈硬化症などのメタボリックシンドロームと呼ばれる病態の主要なリスクファクターとなっている.肥満が進行すると脂肪細胞が肥大化し,メタボリックシンドロームの原因となる各種アディポサイトカインが分泌される.一方,脂肪細胞分化のマスターレギュレーターとして知られるperoxisome proliferator-activatedreceptor γ( PPARγ)の活性化成分は脂肪細胞分化を促進し,インスリン感受性の良い小型の脂肪細胞を増加させるため,メタボリックシンドロームの抑制作用を有する.本試験の結果より,ビワ(Eriobotrya japonica L.)葉の水抽出物が濃度依存的にPPARγ転写活性を上昇させるとともに,3T3-L1前駆脂肪細胞の分化を促進することが明らかとなった.このことより,ビワ葉中には水溶性のPPARγ活性化成分が含まれ,それが脂肪細胞分化の促進作用を示すことが示唆された.

Obesity is a major risk factor for diabetes, hyperlipidemia, hypertension, and atherosclerosis, so-called metabolicsyndrome. Hypertrophied adipocytes, which increase as the progression of obesity, secrete various adipokinesleading to metabolic syndrome. Agonists of peroxisome proliferator-activated receptorγ (PPARγ), the masterregulator of adipocyte differentiation, increase the number of small-sized adipocytes with high insulin sensitivity;therefore, they suppress metabolic syndrome. In the present study, water extract of the leaves of Eriobotryajaponica dose-dependently enhanced both PPARγ transactivation and 3T3-L1 preadipocyte differentiation. Theseresults suggest that the leaves of Eriobotrya japonica contain hydrophilic PPARγ agonists which may promoteadipocyte differentiation.

source:HortResearch

Journal

  • 食と緑の科学

    食と緑の科学 69 11-15, 2015-03-31

    千葉大学大学院園芸学研究科

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