ワインからの美白成分の単離・精製

書誌事項

タイトル別名
  • The Isolation and Purification of Whitening Components from Wines.

抄録

type:原著論文

皮膚は紫外線に曝露されることで,紫外線防御としてメラニンが発生することがシミの発生の原因であることが分かっている.このメラニン形成を阻害するロドデノール,コウジ酸,アルブチン及びルシノール等を含有する美白剤が開発されているが,色素脱失や細胞毒性などの課題も指摘されている.本研究では,このような状況を勘案した中で,色素脱失や細胞毒性などの恐れのないより安全性の高い美白剤の開発を目指して,ワインの脂質成分を対象として探索した.その結果,チロシナーゼ活性の直接阻害がなく,強力なチロシナーゼ活性の低下作用を有すると共に細胞毒性のない非常に安全性の高い新たな美白成分をワインの脂質成分から見出すことに成功した.当該物質はその GC/MS 分析よりグリセロールにパルミチン酸やステアリン酸がエステル結合したモノまたはジアシルグリセロールであると推定された.今後は,NMRや LC/MS 分析などによるその立体構造の解析と共にリパーゼを用いた効率的な当該ジアシルグリセロールの合成法の開発についても研究予定である.

It has been shown that the skin produces melanin in response to UV exposure as a protection mechanism. To inhibit the formation of melanin, whitening substances such as rhododenol, kojic acid, arbutin, and lucinol have been developed. However, their usage has been plagued with problems that include depigmentation and cellular toxicity. In this study, we aimed to develop a whitening component without the risks of depigmentation and cellular toxicity. We discovered a new whitening substance that does not directly inhibit tyrosinase or cause cytotoxicity as a result of exposure to the lipid components of wines. It has been suggested that this substance is formed by the esterification of mono- or diacylglycerol with palmitic acid and stearic acid in glycerol. In our future works, its structure will be analyzed by NMR and LC/MS and an efficient synthesis method using lipase will be developed.

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