W/Oエマルション系における液滴間合一を利用したグルタミン包含セルロースマイクロカプセルの調製  [in Japanese] Preparation of Methylcellulose Microcapsules Containing L-Glutamine by Using Coalescence between Droplets in W/O Emulsion  [in Japanese]

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Abstract

芯物質を担持したシェル材のメチルセルロース水滴とゲル化剤であるタンニン酸水滴との合一を, W/O分散系で生じさせることにより, 進行する脱水縮合反応を利用してマイクロカプセルを調製することを試みた. そして, 以下のような結果を得た.<br>(1) W/O分散系を利用した液間合一により, グルタミンを担持したメチルセルロースカプセルを調製することが可能であった.<br>(2) メチルセルロースの濃度とともに, マイクロカプセル径は大きくなるとともに, 含有率も増加した.<br>(3) いずれの条件で調製したマイクロカプセルは, 30%前後の初期バーストを示したことから, さらなる調製条件の最適化が必要である.<br>(4) マイクロカプセルの水中での膨潤破壊は観察されなかった.<br>(5) グルタミンの放出は, 未架橋部のメチルセルロースの溶解とその後のグルタミンの溶解によるものと推察された.

It was investigated whether methylcellulose microcapsules containing l-glutamine were able to be prepared by using coalescence between two kinds of droplets in W/O emulsion or not. Methylcellulose as the shell material was dissolved in the one aqueous droplets and the tannic acid as the gelation agent for methylcellulose was dissolved in the other aqueous droplets. It was found that methylcellulose microcapsules were able to be prepared by coalescence between the two kinds of droplets. The mean microcapsule diameter and the content rate of l-glutamine were found to increase with the concentration of methylcellulose. Moreover, it was found that microcapsules were not destroyed in the water phase and l-glutamine was released through the ungelated part of the microcapsule shell.

Journal

  • Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 52(9), 406-411, 2005

    Japanese Society for Food Science and Technology

Cited by:  1

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130000052414
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10467499
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    1341-027X
  • NDL Article ID
    7431391
  • NDL Source Classification
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL Call No.
    Z17-126
  • Data Source
    CJPref  NDL  IR  J-STAGE 
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