スルフォラファン含有食品,ブロッコリースプラウト摂取によるH.pylori胃炎軽減作用と胃癌予防の可能性 Daily Intake of Sulforaphane-Rich Broccoli Sprouts Suppresses H. pylori Colonization and Attenuates H. pylori-induced Gastritis via Upregulation of Nrf2-dependent Antixodaint Enzymes

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著者

    • 谷中 昭典 YANAKA Akinori
    • 筑波大学大学院人間総合科学研究科 病態制御医学専攻,消化器内科 Department of Gastroenterology, Graduate School of Comprehensive Human Sciences, University of Tsukuba
    • 田内 雅史 TAUCHI Masafumi
    • 筑波大学大学院人間総合科学研究科 病態制御医学専攻,消化器内科 Department of Gastroenterology, Graduate School of Comprehensive Human Sciences, University of Tsukuba
    • 兵頭 一之介 HYODO Ichinosuke
    • 筑波大学大学院人間総合科学研究科 病態制御医学専攻,消化器内科 Department of Gastroenterology, Graduate School of Comprehensive Human Sciences, University of Tsukuba

抄録

ブロッコリーの芽に含まれるスルフォラファン (Sfn) は,酸化ストレス応答転写因子 nrf2 を活性化することにより,細胞内の抗酸化酵素群を誘導し,酸化ストレスによる細胞障害を防止し,<i>in vitro</i> において抗 <i>H. pylori</i> (Hp) 作用を発揮する.我々は,Hp 感染マウス,およびヒト Hp 感染者において,Sfn 含有食品であるブロッコリースプラウト (BS) の摂取により Hp 胃炎を予防しうるか否かについて検討した.その結果,BS 投与によりマウス,ヒト両者において,Hp 菌数は減少し,胃炎は軽減した.以上より,Sfn 含有食品である BS の摂取により,Hp 胃炎の軽減効果が確認され,Sfn による胃癌予防効果が示唆された.<br>

<i>Background</i>: Sulforaphane (SFN), a compound abundant in broccoli sprouts (BS), protects cells from oxidative injury by activating nrf2-mediated antioxidant enzymes. Sulforaphane also shows bactericidal activity against <i>H. pylori in vitro</i>. The aim of this study was to determine if daily intake of SFN-rich BS inhibits <i>H. pylori </i>colonization and mitigated gastritis in <i>H. pylori</i>-infected gastric mucosa in mice and humans.<br> <i>Methods</i>: Study 1: Nrf2+/+ and nrf2−/− C57BL/6 female mice were infected with <i>H.pylori</i> Sydney Strain; SS1. Mice were maintained for 2 mo. on a high salt diet (7.5% NaCl), supplemented with or without BS containing approximately 2.5 mM SFN. Degree of gastritis was evaluated by updated Sydney system. Study 2: Fifty subjects infected with <i>H. pylori </i>were randomly assigned to either the BS group (n=25) or the Alfalfa Sprouts (AS) group (n=25). All subjects were asked to eat BS 70 g/day (containing approximately 180 mg SFN) or AS 70 g/day (no SFN) for 2 months. <i>H.pylori</i> colonization was evaluated by measurement of HpSA. The degree of gastritis was evaluated by measuring serum levels of pepsinogen (PG) I and II.<br> <i>Results</i>: Study 1: BS treatment decreased Hp colonization and mitigated gastritis in nrf2+/+ but not in nrf2−/− mice. Study 2: Two months intervention with BS decreased HpSA values and serum levels of PG I and II, while AS showed on effect.<br> <i>Conclusion</i>: Daily intake of SFN-rich BS suppresses <i>H.pylori</i> colonization and improves gastritis in <i>H. pylori</i>-infected gastric mucosa via nrf2-dependent mechanisms.<br>

収録刊行物

  • 日本補完代替医療学会誌

    日本補完代替医療学会誌 4(1), 9-15, 2007

    日本補完代替医療学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130000079387
  • NII書誌ID(NCID)
    AA12095429
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    雑誌論文
  • ISSN
    1348-7922
  • NDL 記事登録ID
    8731646
  • NDL 雑誌分類
    ZS47(科学技術--医学--治療医学・看護学・漢方医学)
  • NDL 請求記号
    Z74-E199
  • データ提供元
    CJP引用  NDL  J-STAGE 
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