新規抗疲労成分:イミダゾールジペプチド  [in Japanese] Novel Anti-Fatigue Compound: Imidazole Dipeptide  [in Japanese]

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Abstract

先端的な疲労研究を行っている 7 大学をはじめ,食品メーカー,医薬品メーカーなど 19 社および大阪市で構成された産官学連携「疲労定量化及び抗疲労食薬開発プロジェクト」において,抗疲労食品の開発が進められている.抗疲労食品とは,健常者が身体的あるいは精神的に負荷を与えられたときにみられる作業効率の低下ならびに休息欲求と不快感を伴った状態を軽減する食品と定義される.健常者の疲労においては,その発現に酸化ストレスが大きく関わっていることが分かってきており,抗酸化物質の疲労に対する効果について精力的に研究が進められている.中でも動物の骨格筋や脳に多く含まれるイミダゾールジペプチドは,その抗酸化作用により動物試験およびヒト試験で最も顕著な抗疲労効果が確認されている.本稿では新規抗疲労成分イミダゾールジペプチドについて詳細に述べることにする.<br>

According to a 1999 epidemiological survey by the Fatigue Study Group of the Ministry of Health, Labor and Welfare in Japan, 60% (47 million) of workers complained of fatigue. However, there have been no established recommendations for fatigue, and few anti-fatigue medicines or foods have been developed. Physical or mental load induces oxidative stress, resulting in fatigue. Accordingly, antioxidants are candidate anti-fatigue substances. Imidazole dipeptides (carnosine and anserine) have strong anti-oxidative effects, and chicken breast is rich in such dipeptides. The results of two human studies suggested imidazole dipeptides were effective and useful in attenuating fatigue induced by physical loads and daily activity. In short, imidazole dipeptides are novel anti-fatigue ingredients.<br>

Journal

  • Japanese Journal of Complementary and Alternative Medicine

    Japanese Journal of Complementary and Alternative Medicine 6(3), 123-129, 2009

    The Japanese Society for Complementary and Alternative Medicine

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130000129047
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA12095429
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    1348-7922
  • NDL Article ID
    10490694
  • NDL Source Classification
    ZS47(科学技術--医学--治療医学・看護学・漢方医学)
  • NDL Call No.
    Z74-E199
  • Data Source
    NDL  J-STAGE 
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