水溶性食物繊維長期投与時における脂質と糖代謝に与える影響の検討 Effects of Long-term Administration of Indigestible Dextrin as Soluble Dietary Fiber on Lipid and Glucose Metabolism.

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抄録

難消化性デキストリンを実験動物ならびに高脂血症を伴った非インスリン依存型糖尿病患者にて長期間にわたり投与し, 血中脂質ならびに糖代謝に及ぼす影響について検討した。<BR>SD系ラットにおいては9週間にわたり5%の濃度で飼料中に混合し, 一方, 高脂血症症例においては各食事ごとに20gを内服し (1日量60g), それぞれ9週ならびに12週にわたり血中脂質ならびに空腹時血糖値の変動を追跡した。<BR>その結果, SD系ラットにおいては食物繊維投与後, 空腹時血糖値, 血中コレステロールならびに中性脂肪レベルの有意な低下を認めた。同時に非インスリン依存型糖尿病症例においても血中コレステロール値と空腹時血糖値の著明な低下を認めた。

The effects of indigestible dextrin on lipid and glucose metabolism were investigated in experimental animals and hyperlipidemic patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus (NIDDM). In the animal experiment, SD rats were fed for two weeks with a cholesterol-free standard diet, then 5% indigestible dextrin was added for 9 weeks. In the NIDDM patients, 20g of indigestible dextrin was administered with each meal for 12 weeks. Changes in serum lipid levels and fasting plasma glucose concentrations were monitored periodically. In the rats fed indigestible dextrin, levels of serum cholesterol and plasma glucose were significantly decreased at the end of the study. Even in the hyperlipidemic diabetic patients, after 12 weeks of administration of indigestible dextrin, fasting serum cholesterol and plasma glucose concentrations were significantly decreased. These results show that indigestible dextrin as soluble dietary fiber is effective for improving hyperlipidemia and glucose tolerance.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌

    日本栄養・食糧学会誌 45(1), 21-25, 1992

    公益社団法人 日本栄養・食糧学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130000853411
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    雑誌論文
  • ISSN
    0287-3516
  • NDL 記事登録ID
    3775942
  • NDL 刊行物分類
    SC226(衛生学・公衆衛生--食品衛生・栄養学)
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP引用  NDL  J-STAGE 
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