高コレステロール血症患者における魚肉ソーセージの血中脂質改善効果 Short-Term Intake of Fish Protein Contained in Fish Sausage Improved Lipid Profiles in Hypercholesterolemia Patients: Baseline and Post-Intervention Effects

Access this Article

Search this Article

Author(s)

Abstract

魚肉ソーセージは魚肉タンパク質を高含有する食品である.実験動物において魚肉タンパク質は血中の総コレステロール,LDL-コレステロール,中性脂肪を低下させることが報告されているが,ヒトにおいて魚肉タンパク質が血中コレステロール値を改善するかどうかについては明らかではない.本研究では,空腹時血中 LDL-コレステロールが 140–179 mg/dL の男性 20 名を被験者とした.各被験者に一日当たり 225 g の魚肉ソーセージを 8 週間摂取させた.摂取させた魚肉タンパク質は一日当たり 13.5 g に相当する.結果,魚肉ソーセージの摂取により,摂取後 4 週又は 8 週において血中の総コレステロール,LDL-コレステロール,動脈硬化指数は有意に減少し (<i>P</i> < 0.01, <i>P</i> < 0.05, <i>P</i> < 0.01),HDL-コレステロールは摂取後 4 週及び 8 週に有意に増加した (<i>P</i> < 0.01).投与期間中,副作用は特に観察されなかった.これらの結果より,魚肉タンパク質を含有する魚肉ソーセージの反復摂取は高コレステロール血症患者のコレステロール値を改善させる可能性が考えられた.<br>

Fish sausage is a common food in Japan. It is mainly made from <i>surimi</i>, which contains a high amount of fish protein. Although it has been reported that the administration of fish protein reduces blood total cholesterol, LDL-cholesterol, and triglycerides in experimental animals, it has not been studied whether the intake of fish protein improves blood cholesterol profiles in humans. In the present study, male subjects (n = 20) with fasting blood LDL-cholesterol (140–179 mg/dL) were enrolled. Subjects consumed a total of 225 g of fish sausage daily for 8 weeks, and the total ingestion dose of fish protein was 13.5 g/day. Blood total cholesterol, LDL-cholesterol, and atherogenic index were significantly reduced (<i>p</i> < 0.01, <i>p</i> < 0.05, and <i>p</i> < 0.01, respectively), and HDL-cholesterol was significantly increased (<i>p</i> < 0.01) by fish sausage intake after 4 and/or 8 weeks of intervention without side effects. These results imply that the short-term intake of fish protein achieved by the eating of fish sausage improves cholesterol profiles in hypercholesterolemia subjects.<br>

Journal

  • Japanese Journal of Complementary and Alternative Medicine

    Japanese Journal of Complementary and Alternative Medicine 8(2), 55-60, 2011

    The Japanese Society for Complementary and Alternative Medicine

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130001089220
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA12095429
  • Text Lang
    ENG
  • ISSN
    1348-7922
  • NDL Article ID
    11287617
  • NDL Source Classification
    ZS47(科学技術--医学--治療医学・看護学・漢方医学)
  • NDL Call No.
    Z74-E199
  • Data Source
    NDL  J-STAGE 
Page Top