バレイショのグリコアルカロイドに関する研究 (第4報) 発芽バレイショの部位別ならびに貯蔵バレイショのグリコアルカロイド含量の変化 Studies on Glycoalkaloids of Potatoes (Part IV) Changes of Glycoalkaloid Content in Four Parts of a Sprouted Potato Tuber and in Potato Tubers during Storage

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抄録

本研究は発芽バレイショの部位別のPGAの測定及びわが国の代表的調理用品種のバレイショ (‘男爵’及び‘メークイン’) を1°C, 8°C及び20°C暗黒下に貯蔵し, 貯蔵に伴う発芽状況を調査するとともに皮層部及び髄質部のα-チャコニン及びα-ソラニンの消長を調査したものである.<br>1. 発芽バレイショ (‘メークイン’) を4部位に分けそれぞれの部位におけるPGA含量を測定したところ,最も多いのが発芽伸長部及び発芽周辺部の皮層部であることがわかった. なお, 髄質部についてはα-チャコニンが極く微量検出されたにすぎず, α-ソラニンについては痕跡程度であった.<br>2. ‘男爵’及び‘メークイン’を1°C, 8°C及び20°C下に貯蔵し, 発芽の状況を調査したところ, ‘メークイン’の方が‘男爵’より少し休眠期間が短かった. なお,両品種とも20°C貯蔵では20日後に発芽伸長が認められた. 1°Cでは貯蔵120日後まで発芽伸長は抑制された.<br>3. 両種バレイショの貯蔵中のPGA含量の変化を調べたところ, ‘男爵’は‘メークイン’と比較するとPGA含量は少ないが両品種とも発芽伸長とともに増加することがわかった. なお, 1°Cの低温下で発芽伸長の抑制された期間内でも皮層部組織でPGAの蓄積現象が認められた. 一方, 髄質部では両品種ともPGAは検出されなかった.

The concentrations of potato (<i>Solanum tuberosum</i> L. ) glycoalkaloids (PGA) (i. e., α-chaconine and α-solanine) in four different parts of a sprouted ‘MayQueen’ potato tuber were determine by high-performance liquid chromatography (HPLC). The observation of sprouting condition and the changes of both PGA contents of tubers of both ‘Danshaku’ and ‘MayQueen’ during storage at 1°C, 8°C and 20°Cwere also investigated.<br>1. On determining PGA content in four different parts of a sprouted potato tuber, it was found that the PGA concentration was highest in the sprout shoot and in the cortex tissues of the peripheral zone of the shoot. In the pith, however, a small amount of α-chaconine and only a trace amount of α-solanine were detected.<br>2. The sprouting conditions of two cultivars stored at 1°C, 8°C and 20°C were observed during storage. It was found that two cultivars stored at 20°C sprouted about 7-15mm in length after 20 days of storage, whereas in 1°C-stored potatoes sprouting was not observed until 120 days of storage.<br>3. The PGA content of ‘Danshaku’ was found to be lower than that of ‘MayQueen’ and the PGA contents of two cultivars increased with the development of sprout during storage. On the other hand, even in tubers stored under cold temperature, PGA was gradually accumulated in the cortex tissue, while in the pith PGA was not detected.

収録刊行物

  • 園芸學會雜誌

    園芸學會雜誌 58(1), 231-235, 1989

    園藝學會

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130001152927
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00025257
  • 本文言語コード
    UNK
  • 資料種別
    Journal Article
  • ISSN
    0013-7626
  • NDL 記事登録ID
    3247281
  • NDL 刊行物分類
    PC2;PC3
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-172
  • データ提供元
    NDL  IR  J-STAGE 
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