キサンタンガム(A)の非ニュートン流動と動的粘弾性 Non-Newtonian Flow and Dynamic Viscoelasticity of Xanthan Gum

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著者

    • 田幸 年邦 TAKO Masakuni
    • 九州大学農学部食糧化学工学科|鹿児島大学農学部農芸化学科 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Kyushu University|the same as
    • 野村 男次 NOMURA Danji
    • 九州大学農学部食糧化学工学科 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Kyushu University

抄録

キサンタンガムの非ニュートン流動性および動的粘弾性について吟味を加えた.<br> キサンタンガムは,塑性流動を示し,配向性が著しく,アンドレード式に適合せずシグモイド曲線を示したことから,会合性多糖と結論された.<br> キサンタンガムの流動指数,構造粘性は濃度に関係なくほぼ一定値を示した.<br> キサンタンガムはη'に比較してG'が著しく大きく,tanδは0.4~0.5で,弾性に富む多糖であることがわかった.<br> キサンタンガムの水溶液に塩添加すれば,粘性の温度依存性がアンドレード式に適合するようになることを認めた.このことから,キサンタンガムの分子鎖間会合は塩添加により,ほぐれると結論できる.<br> このことから,キサンタンガムの分子鎖間会合には側鎖が著しく関与していることが示唆された.

Non-Newtonian flow and dynamic viscoelasticity of xanthan gum (D-glucose:D-mannose:D-glucuronic acid:acetate:pyruvic acid=3.8:3.7:2.0:1.7:0.51_??_0.63) produced commercially by <i>Xanthomonas campestris</i> NRRL B-1459 were investigated.<br> The flow curves of xanthan gum were approximated to plastic flow. The flow behavior indices of xanthan gum were constant at each before and after refraction points at various concentrations. The viscosity of xanthan gum decreased lineally with the increase in shear rate and the slope did not change with concentration. The plot of logarithm of viscosity of xanthan gum against the reciprocal of absolute temperature showed sigmoid curve which disappeared by addition of salts.<br> Dependence of dynamic viscoelasticity of xanthan gum on frequency did not vary with concentration. Dynamic viscoelasticity of xanthan gum was constant with the increase in temperature at lower concentration and showed sigmoid curves at higher concentrations.<br> It seemed that molecular chains of xanthan gum associated in aqueous solution and dissociated by addition of salts.<br> It was assumed that side chains of xanthan gum mainly participated in association of molecular chains of it.

収録刊行物

  • 日本農芸化学会誌

    日本農芸化学会誌 51(8), 513-518, 1977

    公益社団法人 日本農芸化学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130001225948
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00196191
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    雑誌論文
  • ISSN
    0002-1407
  • NDL 記事登録ID
    1841236
  • NDL 刊行物分類
    PA61;PA91
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-335
  • データ提供元
    CJP引用  NDL  J-STAGE 
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