照射処理により食品に誘導されるラジカルの解析 Analysis of Radicals Induced in Irradiated Foods

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Abstract

照射食品検知法として電子スピン共鳴分光法(Electron Spin Resonance Spectroscopy;ESR)は大変有用である。ESR測定により,照射誘導ラジカルは極めて明瞭な一本線信号として観測できる。本研究ではラジカルの緩和時間を測定し,照射後のラジカル減衰挙動を詳細に検討した。さらに,反応速度論による解析を行い,減衰に関与するラジカル種について明らかにした。本実験で測定したESR信号は,g=2。003および2。004のフリーラジカル由来の信号(P1)である。照射処理後,保存時間が経過することにより,ESR信号強度が減衰し,ほぼ安定する傾向にあることが示された。緩和時間は,保存中に変化し,ラジカル種が異なることが示唆された。反応速度論による解析によって,二分子反応の同分子間における2種類の分子の反応であると推察できた。このことから,早い速度で消滅するラジカルと,遅い速度で消滅するラジカルの少なくとも2種類以上のラジカルの存在が示峻された。

By electron spin resonance (ESR) spectroscopy, we revealed free radicals in γ-ray irradiated foods ; black pepper, green coffee bean and ginseng. We also analyzed the decay behavior of radiation induced free radicals during storage of irradiated foods. The ESR spectrum of experimental irradiated foods consists of a sextet signal centered at <I>g</I> =2.0 and a singlet signal at the same <I>g</I> -value position and a singlet signal at <I>g</I> =4.0. The singlet signal at <I>g</I> =2.0 is originated from organic free radicals and its peak intensity showed the dependence of γ-ray irradiation dose levels. The signal intensity was decreased during storage. Only after 3 hours of radiation treatment the peak intensity was decreased fast and after that the intensity was decreased slowly. The relaxation times, T<SUB>1</SUB> and T<SUB>2</SUB>, of radiation induced free radicals showed the variations before and after irradiation. During long time storage period it was shown that T<SUB>1</SUB> was increased and T<SUB>2</SUB> was decreased. By analysis of decay process using the simulation methods based on the theory of reaction speed, it is considered that at least two kinds of radicals were induced in irradiated foods during long time storage.

Journal

  • FOOD IRRADIATION, JAPAN

    FOOD IRRADIATION, JAPAN 47(1), 1-5, 2012

    JAPANESE RESEARCH ASSOCIATION FOR FOOD IRRADIATION

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130003377238
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00117832
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    journal article
  • ISSN
    0387-1975
  • NDL Article ID
    024039473
  • NDL Call No.
    Z17-640
  • Data Source
    NDL  J-STAGE  JASI 
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