Pulse-ESRとCW-ESRによる照射黒コショウ中のラジカルの緩和時間解析 Analysis of Relaxation Times of Radicals in Irradiated Black Pepper Using Pulse-ESR and CW-ESR

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Abstract

ガンマ線の食品への照射は有効な殺菌処理として世界的に広がっている。電子スピン共鳴(Electron Spin Resonance;ESR)法はラジカルを計測する高性能機器で,観測されるスペクトルの変化から検知を行っている。一般にラジカルの緩和時間(T1,T2)はpulse-ESRの計測から求められる。本研究ではpulse-ESRによる照射黒コショウの計測を試みた。また,著者らはCW-ESRの飽和曲線から理論解析で算出した照射食品の緩和時間を報告している。そこで,pulse-ESRで求めた緩和時間と,CW-ESRから求めた計算値の比較を行った。照射黒コショウ中のラジカルのT1の値は照射による変化が小さかった。T2の値は照射によって増大した。pulse-ESRとCW-ESRから求めたT1,T2は,同様の傾向を示すことがわかった。pulse-ESRの計測から得られるT2の値は照射依存性が非常に強かった。今後,低線量照射試料での検討を行うことで,新たな照射検知に応用できる可能性を示すことができた。

We attempted measurement of radicals in irradiated black pepper using pulse-ESR and CW-ESR. Relaxation times (T<SUB>1</SUB>, T<SUB>2</SUB>) of radicals in black pepper were measured using pulse-ESR. T<SUB>1</SUB> and T<SUB>2</SUB> were also calculated theoretical analysis using CW-ESR parameter. We succeeded in measurement of the field swept echo of irradiated black pepper using pulse-ESR. Pulse-ESR and CW-ESR were able to calculate T<SUB>1</SUB> and T<SUB>2</SUB>. T<SUB>1</SUB> values were showed no dose dependence. T<SUB>2</SUB> values showed increase according to irradiation. We revealed that T<SUB>1</SUB> and T<SUB>2</SUB> from pulse-ESR and CW-ESR were changed similarly before and after irradiation.

Journal

  • FOOD IRRADIATION, JAPAN

    FOOD IRRADIATION, JAPAN 47(1), 6-10, 2012

    JAPANESE RESEARCH ASSOCIATION FOR FOOD IRRADIATION

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130003377239
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00117832
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    journal article
  • ISSN
    0387-1975
  • NDL Article ID
    024039501
  • NDL Call No.
    Z17-640
  • Data Source
    NDL  J-STAGE  JASI 
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