ラットにおける食後の血糖値に及ぼすコーヒー豆の熱水抽出物の影響

  • 立石 絵美
    熊本県立大学環境共生学部食健康環境学科
  • 韓 立坤
    熊本県立大学環境共生学部食健康環境学科 株式会社メディカルサポート倶楽部
  • 奥田 拓道
    熊本県立大学環境共生学部食健康環境学科

書誌事項

タイトル別名
  • Effect of a Hot-water Extract from Coffee Beans on the Postprandial Blood Glucose Concentration in Rats
  • ラット ニ オケル ショク ゴ ノ ケットウチ ニ オヨボス コーヒーマメ ノ ネッスイ チュウシュツブツ ノ エイキョウ

この論文をさがす

抄録

The inhibitory effects were examined of a hot-water extract of coffee beans on Kud: Wistar rats by an in vivo oral saccharinity tolerance test (OST), and the in vitro suppression of alpha-amylase and alpha-glucosidase activity. The hot-water extract of coffee beans strongly inhibited the activities of alpha-amylase and alpha-glucosidase, and reduced the postprandial blood glucose concentration by OST. Chlorogenic acid and acarbose strongly inhibited the activity of alpha-glucosidase, and reduced the postprandial blood glucose concentration by OST. However, caffeine, which is a major component of coffee beans, had no such effect. These results suggest that the inhibitory effect of the hot-water extract of coffee beans on postprandial hyperglycemia may have been due in part to the inhibition of alpha-glucosidase by chlorogenic acid which is a major component of coffee beans.

収録刊行物

  • 栄養学雑誌

    栄養学雑誌 62 (6), 323-327, 2004

    特定非営利活動法人 日本栄養改善学会

被引用文献 (3)*注記

もっと見る

参考文献 (12)*注記

もっと見る

詳細情報 詳細情報について

問題の指摘

ページトップへ