生ごみからの各種別L‐乳酸塩の発酵とポリ乳酸の合成に関する研究  [in Japanese] Fermentation for different type of L-lactate and synthesis of polylactate  [in Japanese]

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Author(s)

    • 津野 洋 TSUNO Hiroshi
    • 京都大学大学院工学研究科都市環境工学専攻 Dept. of Urban and Environmental Engineering, Kyoto University
    • 宮井 公太郎 MIYAI Kotaro
    • 京都大学大学院工学研究科都市環境工学専攻 Dept. of Urban and Environmental Engineering, Kyoto University
    • 日高 平 HIDAKA Taira
    • 京都大学大学院工学研究科都市環境工学専攻 Dept. of Urban and Environmental Engineering, Kyoto University
    • 堀江 匠 HORIE Taku
    • 京都大学大学院工学研究科都市環境工学専攻 Dept. of Urban and Environmental Engineering, Kyoto University

Abstract

生ごみを原料とした, 非滅菌ならびに55℃ およびpH5.5の条件下での乳酸発酵で, pH調整剤としてアンモニア, 水酸化ナトリウムおよび水酸化カルシウムを用いることで, 高光学純度のL-乳酸のアンモニア塩, ナトリウム塩およびカルシウム塩を作り分ける技術を開発した. アンモニアおよび水酸化カルシウムをpH調整剤に用いる方が, 培養開始からより短い時間でより多くのL-乳酸を生成することが可能であった. 乳酸の精製過程でブチルエステル化し乳酸ブチルとして蒸留精製する方法では, アンモニウムでpH調整した発酵液のみで, 乳酸エステルを回収できた. そしてL-乳酸濃度36.7g/Lの発酵液1.2Lから約24gの精製L-乳酸を回収でき, そのうちの23gから約8gのラクチドを回収でき, ポリ乳酸3gを合成できた.

A fermentation technology to produce ammonium, sodium and calcium L-lactate with high optical purity from unsterilized garbage under 55°C and pH 5.5 was developed by using ammonia, NaOH and Ca (OH) <SUB>2</SUB> solutions, respectively, for pH adjustment in pH control. L-lactate fermentation speed with ammonia and Ca (OH) <SUB>2</SUB> solutions was higher than that with NaOH. Lactate-ester was obtained from only lactate fermentation product with ammoniva solution in the refinery process of L-lactate through butyl lactate. And about 24 g of refined L-lactate was collected from 1.2 L of fermented liquid containing 36.7g of L-lactate. From 23 g of the refined L-lactate, 3 g of poly lactic acid could be synthesized through 8 g of refined L, L-lactide.

Journal

  • ENVIRONMENTAL ENGINEERING RESEARCH

    ENVIRONMENTAL ENGINEERING RESEARCH 44, 471-479, 2007

    Japan Society of Civil Engineers

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