マアジ脂質に関する研究 I  マアジの総脂質の季節的変動:マアジ脂質に関する研究(第1報)  [in Japanese] Seasonal Variation of Total Lipids of Horse Mackerel  [in Japanese]

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Author(s)

    • 田代 勇生 TASHIRO Isao
    • 日本大学農獣医学部食品工学科 Department of Food Technology, College of Agriculture and Veterinary Medicine, Nihon University
    • 伊藤 真吾 ITOH Shingo
    • 日本大学農獣医学部食品工学科 Department of Food Technology, College of Agriculture and Veterinary Medicine, Nihon University
    • 露木 英男 TSUYUKI Hideo
    • 日本大学農獣医学部食品工学科 Department of Food Technology, College of Agriculture and Veterinary Medicine, Nihon University

Abstract

マアジ総脂質の含有率,一般性状,脂質組成および脂肪酸組成ならびに各脂質の脂肪酸組成を調べ,部位による相違および漁獲時期による相違について検討し,次のような結果を得た。<BR>(1) 含脂率は肉部,内臓部とも春に高く秋に低かった。TLのヨウ素価は,夏に低く冬に高く変動が大きかった。ケン化価および屈折率には大きな変動はみられなかった。<BR>(2) TLの構成脂質は,PGを含めて7区分に分画された。すなわち,主要区分は,TGであり,次いでCL,ST, PG, FFA, SEおよびDGの順であった。TLの含量は,春,夏に多く,その現象は,TGの増加が主因であった。一方,CLは年間を通じて大きな変動はみられなかった。<BR>(3) TLの構成脂肪酸は,肉部,内臓部とも30種認められ,主要脂肪酸は,16:0, 18:1, 22:6, 18:0,20:5および16:1酸の順であった。TLの脂肪酸組成の季節的変動をみると,16:0酸の比率は,年間を通じてほとんど変動がみられなかった。一方,変動の大きかった脂肪酸は,18:1酸と22:6酸であり,18:1酸の比率は春,夏に高く,逆に22:6酸の比率は秋,冬に高かった。<BR>(4) TGの脂肪酸組成の変動は,TLの場合と同様であった。FFAやSEでは,16:0酸の変動が大きかったが,TLのそれにあまり影響がなかった。CLの場合は,常に22:6酸が多く,特に冬期にTLの22:6酸含有率に影響を及ぼしていると考えられた。<BR>(5) 肉部は内臓部に比べてTL量が少なく,TL中のTGの比率も低かった。脂肪酸組成では,肉部より内臓部の方がFFAを除くすべての脂質でモノエン酸の比率が高かった。

Lipid and fatty acid compositions of the total lipids and fatty acid compositions of the fractionated lipids in meat and viscera of horse mackerel, Trachurus juponicus in four seasons were examined by means of thin layer chromatography (TLC) and gas liquid chromatography (GLC). The total lipids were extracted with BLIGH and DYER method and fractionated by TLC. Fatty acid compositions of the total and fractionated lipids were determined by GLC.<BR>The results obtained were as follows: (1) The total lipid content was higher in spring and summer than in autumn and winter, and it seems to be caused by the increase of triacylglycerines. On the other hand, the compound lipid content was constant through the year. (2) C 16:0 acid content (%) in the total lipids was constant through the year. C 18:1 acid content (%) was rather high in spring and summer, on the contrary, C 22:6 acid content (%) was rather high in winter and autumn. (3) C 22:6 acid Content (%) was higher in the compound lipid fraction than in the other fractions and it seems that this phenomenon relates to the increase of C 22:6 acid content in the total lipids in winter.

Journal

  • NIPPON SHOKUHIN KOGYO GAKKAISHI

    NIPPON SHOKUHIN KOGYO GAKKAISHI 28(6), 309-317, 1981

    Japanese Society for Food Science and Technology

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