行動変容段階モデルを用いた小学校における食に関する指導の実践事例  [in Japanese] A case study of nutrition education based on the stage of change model in an elementary school  [in Japanese]

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目的: 行動変容段階モデルを用いて, 小学校における食に関する指導を行い, 介入のプロセス評価および影響評価から, モデルの利用可能性について検討する.<BR>方法: 都内の公立小学校1校において, 2005年6月から2006年12月にかけて食に関する指導を実施した.全教職員が指導にあたり, 関連する授業の他, 給食時間などを利用し, 家庭地域との連携も積極的に行なった.子どもたちを対象としたアンケートから「よく残す食べ物」の変化, またセルフモニタリングシートを続けた子どもから「給食を残さず食べる」行動の変化を影響評価として検討した.さらに, プロセス評価として, 保護者を対象としたアンケートから家庭への普及の程度を, また, 教員が作成した研究紀要から行動変容段階モデルの利用可能性を検討した.<BR>結果: 2005年6月と2006年5月の2回のアンケートに回答した子ども (197人) を対象に, 「よく残す食べ物」について検討した結果, 13個中10個の食べ物で「よく残す」と回答した子どもが減った.特に, 小魚, 果物は統計的有意に減少していた (p<0.05) .キノコを題材として指導を進めた3年生では, キノコを「よく残す食べ物」と回答する子どもが減っていった.また, 給食カードを続けた1年生の目標達成率は, 開始時に比べ半年後で高くなっていた.家庭への普及の程度は保護者を対象としたアンケートの結果からは, 充分普及されたとは言えなかったが, 熱心な家庭を中心に「食育プロジェクト」と呼ばれる自主的な活動が始まった.行動変容段階モデルを使った教員からは, 『行動変容段階モデルに沿って学習計画を立案することにより, 毎時の学習の位置づけと目標を明確にもって授業を進めることができるようになってきた』という意見があがった.<BR>考察: 本研究は, 実践的な研究であったことから, 研究デザインや評価方法など, 研究としての限界はあるが, 行動変容段階モデルの利用可能性を示したと考える.

Objective: To determine the feasibility of implementing a nutrition education program based on the stage of change model in an elementary school by impact and process evaluation.<BR>Methods: A nutrition education program based on the stage of change model was conducted from 2005-2006 in an elementary school in Tokyo, Japan. All teachers who taught the program during regular classes and lunch time hours cooperated with the children's parents and community partners. An impact evaluation was based on the amount of food left uneaten and the percentage of goal accomplishment. A process evaluation of possible program extension and the suitability of the stage of change model was based on questionnaires filled out by parents and reports made by teachers.<BR>Results: A total of 197 children reported the number of food they left uneaten in June 2005 and May 2006. The results indicated that of 13 foods, children were less likely to leave 10 foods uneaten, particularly small fish and fruits (p<0.05) . After the program, third grade children, who had studied mushrooms, answered that, of the foods, they were least likely to leave mushrooms uneaten. Although it was not possible to extend the program to all families, some eager parents set up volunteer groups promoting the nutrition program. Teachers commented that they could conduct the program using specific objectives in every lesson by using the stage of change model.<BR>Discussion: This was a practical study, so it was limited in some ways such as study design and evaluation. However, the results indicate the feasibility of implementing a nutrition education program based on the stage of change model in elementary schools.

Journal

  • Japanese Journal of Health Education and Promotion

    Japanese Journal of Health Education and Promotion 16(2), 31-40, 2008

    JAPANESE SOCIETY OF HEALTH EDUCATION AND PROMOTION

Cited by:  3

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130004374425
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    1340-2560
  • Data Source
    CJPref  J-STAGE 
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