ハマダイコンの栽培化と利用について  [in Japanese] Domestication and Utilization of Japanese Wild Radish  [in Japanese]

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Abstract

現在我々は新しい地域特産物としてのハマダイコンの栽培化と育種を進めており,本報では選抜育種の経過と根部の成分や食味に関する調査結果を報告する.島根県の宍道湖畔および島根半島の海岸部のハマダイコン自生集団より根部の肥大形状と晩抽性に注目して個体を採取し,以降,選抜育種を継続した.2006年産の個体では根部の形状と重量が安定した.根部の成分については'耐病総太り'と比較して還元型アスコルビン酸,イソチオシアネート,ポリフェノールおよび可溶性固形物含量が高く,その値は代表的な辛味ダイコンである'辛丸'と同等であった.根部にはフルクトース,グルコースおよびスクロースの存在が確認でき,その構成比率は'辛丸'と類似していた.さらに根部の成分は収穫時期により変化することが明らかになった.以上の結果は,ハマダイコン選抜系統を新たな辛味ダイコンとして位置付けるものである.<br>

In this study, we reported the selective breeding process and root contents in a new Japanese wild radish line. According to the root shape and late flowering characteristic, a new Japanese wild radish line was selected from several wild populations of Japanese wild radish growing beside Lake Shinji and in the areas surroundings Shimane Peninsula, Japan. The shape and weight of the roots in the selected line remained almost fixed during fiscal year 2006. Reduced ascorbic acid, isothiocyanate, total soluble solids and total phenol concentrations in the roots of the selected line were higher than that of ‘Taibyousoubutori’, and equivalent to ‘Karamaru’. Fructose, glucose and sucrose were detected in the roots of the selected line, and the compositions of these sugars were similar to those of ‘Karamaru’. The root contents of the selected line changed during the harvesting period. Based on these results, we concluded that the new Japanese wild radish line is available as a new spice crop.<br>

Journal

  • Horticultural Research (Japan)

    Horticultural Research (Japan) 8(4), 413-417, 2009

    THE JAPANESE SOCIETY FOR HORTICULTURAL SCIENCE

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130004476526
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    1347-2658
  • Data Source
    J-STAGE 
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