混合期における鹿児島湾への外洋水の流入特性について CHARACTERISTICS OF OCEANIC WATER INFLOW INTO KAGOSHIMA BAY DURING WINTER-MIXING PERIOD

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抄録

水温と流速,赤外線画像データを用いて,鹿児島湾への外洋水の流入特性を明らかにした.水平スケール150km以下の黒潮暖水舌がトカラ海峡を通過するときに外洋水が大隅半島側から鹿児島湾に流入していることを示した.さらに,湾内に流入した外洋水は小潮あるいは若潮時に0.16m/s~0.26m/sの速度で湾口部から湾中央部へ移動していることを示唆した.

  Characteristics of oceanic water inflow into Kagoshima Bay were examined using water temperature and current velocity data as well as satellite images of thermal infrared sensor. The oceanic water was shown to enter into Kagoshima Bay along the Osumi Peninsula when the Kuroshio warm filament with horizontal scales less than 150km passes through the Tokara Strait. Moreover, it was suggested that the oceanic water moves from the mouth to the central part of the bay with current speeds in range of 0.16 to 0.26m/s at the neap tide or at the transitional tide between spring and neap tides.

収録刊行物

  • 土木学会論文集B3(海洋開発)

    土木学会論文集B3(海洋開発) 67(2), I_715-I_720, 2011

    公益社団法人 土木学会

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