日本人用ベジタリアンフードガイドを用いた栄養教育介入の効果  [in Japanese] Effects of a Nutritional Intervention with the Japanese Vegetarian Food Guide on the Nutritional Characteristics of Japanese Vegetarian  [in Japanese]

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Abstract

ベジタリアンの研究によると、ベジタリアンは、ビタミン B <SUB>12</SUB>、 ビタミンD の摂取量が非ベジタリアンより有意に低く、カルシウム、鉄、亜鉛、ビタミンA、ビタミンB <SUB>2</SUB> 、n-3 系多価不飽和脂肪酸(以下、n-3 系脂肪酸)の低摂取が懸念される。そこで、日本人用ベジタリアンフードガイド(JVFG)を用いて、日本人ベジタリアン男性(n=24)と女性(n=60)を対象に、栄養教育を行い、栄養状態の改善を試みた。 JVFG の栄養教育の介入前と後に、食事記録法による食事調査を行った。うち、16 名に対し、身体計測および血糖、尿酸、アルブミン/グロブリン比(A/G)、ナトリウム、カリウム、カルシウム、無機リン、鉄、総コレステロール、高比重リポたんぱくコレステロール、中性脂肪、ヘモグロビン(Hb)、プレアルブミンの血液生化学検査も行った。 結果、ベジタリアンで低摂取が懸念された栄養素のうち、女性において、ビタミンB <SUB>2</SUB>(p<0 . 05)、亜鉛(p<0 . 01) の摂取が有意に増加した。しかし、ビタミンA、ビタミンD、ビタミン B <SUB>12</SUB>、カルシウム、n-3 系脂肪酸の摂取量に有意な増加は見られなかった。身体・血液生化学成績では、女性においてA/G(p<0 . 01)、カルシウム、Hb(p<0.05)が有意に増加し、血糖(p<0.01)、尿酸、上腕三頭筋皮下脂肪厚(p<0.05)は有意に低下した。 以上より、日本人ベジタリアン、特に、女性において、JVFG の栄養教育介入により、栄養状態が変化することが示唆された。

It has been shown that vegetarians have significantly lower vitamin B <SUB>12</SUB> and D intake in comparison to non-vegetarians. In addition, vegetarians tend to have lower intake of calcium, iron, zinc, vitamin A and B <SUB>2</SUB> and n-3 fatty acids. The objective of our study was to determine the effect of intervention with the Japanese vegetarian food guide( JVFG) on the improvement of nutritional characteristics in Japanese vegetarians. A one-day dietary intake was assessed by pre- and post-intervention with JVFG for Japanese vegetarian men( n=24) and women( n=60). In addition, anthropometric measurements and biochemical markers, such as blood sugar( BS), uric acid( UA), ratio of albumin to globulin(A/G), sodium, potassium, calcium( Ca), phosphorus, iron, total cholesterol, high density lipoprotein-cholesterol, triglyceride, hemoglobin (Hb) and prealbumin were determined in a subset of men and women( n=16). Results of nutrients show significant increase in vitamin B2( p<0.05)and zinc( p<0.01) in women. However, no significant increases were seen in vitamin A, D and B <SUB>12</SUB>, calcium and n-3 fatty acids. Women had significant increase in A/G(p<0 . 01), Ca and Hb(p<0 . 05), with significant decrease in BS (p<0 . 01), UA, and triceps skinfold thickness (TSF) (p<0 . 05). In conclusion, especially for women, certain nutritional characteristics of Japanese vegetarians such as zinc, vitamin B <SUB>2</SUB> intake, A/G, Ca, Hb, BS, UA and TSF can be altered by nutritional intervention with JVFG.

Journal

  • Journal of the Japan Dietetic Association

    Journal of the Japan Dietetic Association 56(4), 267-278, 2013

    The Japan Dietetic Association

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130004559331
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    0013-6492
  • Data Source
    J-STAGE 
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