日本総合健診医学会 第40回大会・シンポジウム2 健康長寿のために総合健診で必要とされる検査とその意義<br>糖化とアンチエイジング  [in Japanese] Glycation stress and anti-aging medicine  [in Japanese]

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Author(s)

    • 米井 嘉一 Yonei Yoshikazu
    • 同志社大学大学院生命医科学研究科 アンチエイジングリサーチセンター・糖化ストレス研究センター Anti-Aging Medical Research Center and Glycation Stress Research Center, Graduate School of Life and Medical Sciences, Doshisha University
    • 八木 雅之 Yagi Masayuki
    • 同志社大学大学院生命医科学研究科 アンチエイジングリサーチセンター・糖化ストレス研究センター Anti-Aging Medical Research Center and Glycation Stress Research Center, Graduate School of Life and Medical Sciences, Doshisha University

Abstract

抗加齢(アンチエイジング)医学の観点から、加齢に伴う疾患や退行性変化に関わる糖化ストレスの概念を紹介する。抗加齢医療実践機関では、老化度を筋年齢・血管年齢・神経年齢・ホルモン年齢・骨年齢といった機能年齢として、老化を促進する危険因子を免疫ストレス・酸化ストレス・心身ストレス・糖化ストレス・生活習慣として評価している。糖化ストレスは酸化ストレスと並び重要な老化危険因子として位置づけられる。<br> 果糖やブドウ糖などの還元糖と蛋白を構成するリジンやアルギニンが非制御的、非酵素的に結合して中間体を生成、さらに反応が進むと糖化最終産物(advanced glycation end products; AGEs)を形成する。AGEsは組織に沈着するほか、AGEs受容体(Receptor for AGEs; RAGE)と呼ばれる受容体に結合し、炎症を惹起する。また過剰のブドウ糖はTCAサイクルの障害を起こし、生じたフマル酸によって蛋白を構成するシステインと反応し、蛋白変性を生じる。脂質やアルコール由来のアルデヒドも同様の蛋白翻訳後修飾を起こす。糖化ストレスとはこれらを総合的に捉えた概念である。<br> たとえばアテローム動脈硬化は、酸化や糖化ストレスによってLDLコレステロールから生じた修飾物をマクロファ-ジが貪食した結果、泡沫細胞となって血管内腔に集積して形成される。皮膚ではコラーゲン線維が糖化により架橋形成を起こし、線維間が固定される結果、皮膚弾力性の低下や硬化が生じる。<br> 若くて健康な状態を保つためにはこれらの危険因子の管理が重要である。糖化ストレスを減らす方法として、(1)食後高血糖や急激なインスリン分泌を避ける食生活、(2)果糖ブドウ液糖など異性化糖を避ける、(3)加齢に伴って衰える筋肉量や内分泌機能を維持、(4)AGEs生成抑制物質など抗糖化物質の利用が挙げられる。本領域の研究が発展することで、抗加齢療法の新たな展開が期待できる。

 Anti-aging medicine is a field of preventive medicine focusing on health promotion and the achievement of long and healthy life. The main objectives of anti-aging medical treatments are to prevent aging and promote rejuvenation in terms of functional age including the muscle age, blood vessel age, neurological age, hormone age, and bone age, which can be evaluated by anti-aging medical checkup.<br> Functional change is influenced by physical, mental, oxidative, and glycation stresses associated with lifestyles. Glycation stress is as a factor linked with age related diseases and functional and structural alterations of the body. Glycation stress is a representative risk factor of aging as well as oxidative stress.<br> Glycation occurs when reducing sugars, such as glucose and fructose, combine with lysine or arginine residues of protein in a non-enzymatic reaction forming a glycated protein. Further reactions form advanced glycation end products (AGEs), which may accumulate in tissue, and bind to specific receptors, called RAGE (receptor for AGEs), thus inducing inflammatory changes in various parts of the body. In adipocytes, another pathway for post-translational modification is generated by reaction of fumaric acid, a Krebs cycle intermediate, with cysteine residues of various proteins.<br> For example, collagen modified by AGEs, forming cross-linkage between fibers, is less elastic leading to skin sclerosis. Low-density lipoprotein cholesterol modified by AGEs, engulfed by macrophages, causes atherome formation in the blood vessels.<br> To maintain youth and health, it is important to manage these risk factors. Glycation stress may be reduced (1) by appropriate management of plasma glucose and insulin secretion, (2) by avoiding high fructose ingredients, (3) by maintaining muscle mass and endocrinological function which may reduce with aging and (4) by intake of anti-glycation materials such as AGEs generation inhibitors. We hope this scientific field will develop further treatments in anti-aging medicine.

Journal

  • Health Evaluation and Promotion

    Health Evaluation and Promotion 39(5), 596-601, 2012

    Japan Society of Health Evaluation and Promotion

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130004562603
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    1347-0086
  • Data Source
    J-STAGE 
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