福岡市におけるフードデザート問題の分析  [in Japanese] Analysis of food desert issue in Fukuoka city  [in Japanese]

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Abstract

本研究では,福岡市を対象として,高齢者の居住地から生鮮食料品店までの道路距離によってフードデザート地域を定める.このとき,フードデザート地域と判断する距離に明確な基準が定められていないことから,基準距離の設定によってどの程度結果が変わるのかという感度分析も行う.そして,フードデザート問題をこれ以上悪化させないようにするために必要となる生鮮食料品店の最小店舗数ならびにその立地を,集合被覆問題に帰着させることで求める.さらに,フードデザート問題に着目した際の生鮮食料品店の評価方法を提案する.先行研究では,フードデザート問題の解決策を提案しているものが多いのに対し,本研究では現状よりも悪化させないことを念頭に置いていることが特徴である.本研究の成果は市政にとって役に立つであろう.

In this study, we define food desert area by road distance from elder person's home to his/her nearest fresh food store. Since no clear threshold for the distance is established, we give various values to the threshold value and analyze results. Then, we consider the minimum number of fresh food stores required in order to maintain the present condition. We formulate it as a capacitated multi set covering problem (CMSCR). Moreover, we propose a valuation method for a fresh food store. While previous works have proposed a solution of food desert issue, a characteristic of this study is that what we do not worsen than the present condition has the principal objective. The result of this study will be useful for municipal government.

Journal

  • Journal of the City Planning Institute of Japan

    Journal of the City Planning Institute of Japan 49(3), 993-998, 2014

    The City Planning Institute of Japan

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130004700817
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10276504
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    0916-0647
  • NDL Article ID
    025889259
  • NDL Call No.
    Z3-992
  • Data Source
    NDL  J-STAGE 
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