社員食堂の 「食育ランチメニュー」 におけるメタボリックシンドローム予防効果 Efficacy‌ of‌ "Dietary‌ Education‌ Lunch‌menus:"‌ to‌ prevent‌ metabolic‌ syndrome

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抄録

社員食堂にて提供している食育ランチメニュー(Dietary‌ Education‌ Lunch‌menus;DEL)のメタボリックシンドローム(MetS)の予防効果を検討するため、3企業5施設でDELを喫食した692名にアンケート調査を行い、DELの喫食頻度、期間別に比較した。さらに、追跡調査として、参加同意を得た20名を対象に3カ月間(就業日週5日)DELを喫食してもらい、介入前後で身体計測、血液検査と食行動質問表による調査を実施した。結果、多施設アンケート調査では、DELを週4回以上と継続的に喫食している群ほど、自覚的な体重減少(<i>p</i><0.01)と食意識の改善(<i>p</i><0.01)を認めた。また、介入調査において、女性4名を除いた男性16名の結果は、3カ月で腹囲、体重、体脂肪量が有意な減少を示し、血液検査では、HOMA-R(<i>p</i><0.001)とγGTP、AST、ALT、LDLc値(<i>p</i><0.05)が有意に改善を認めた。さらに、食行動調査では、「食べ方」、「食事内容」 にも改善が認められた(<i>p</i><0.01)。本研究において、DELの継続的な喫食により体重が減少し、臨床検査値が改善したことは、昼食のエネルギー量の減少と合わせて食行動の変化が大きな要因と示唆された。このことはDELが、昼食一食というアプローチでも食生活の改善をサポートしたと考えられる。以上のことよりDELは、MetS予防に有効な食育ツールとなり得ることが示唆された。

We examined the protective efficacy of Dietary Education Lunch menus: DEL against metabolic syndrome (Mets) which are served at worksite cafeterias. We have conducted a questionnaire survey on 692 subjects from 5 sites at 3 companies who had DEL for lunch and compared them by their answers for the eating frequency and term. Also implemented a comparative program on 16 entries (men) replacing their lunch with DEL for 3 months (5 work days a week), along with physical examinations, blood tests and questionnaires on dietary habits before and after the intervention. The results of the multiple site questionnaire survey indicated that significant changes in conscious weight loss (<i>p</i><0.01) and improvement of eating consciousness (<i>p</i><0.01) were seen in groups with eating frequency of more than 4 times a week. As for the intervention study, the entries showed decrease in abdominal circumference, weight and body fat in 3 month and the blood test results improved significantly in HOMA-R (<i>p</i><0.001), and γ-GTP, AST, ALT, LDL cholesterol (<i>p</i><0.05). Concurrently, significant change in dietary habits as "how to eat" and "meal contents" (<i>p</i><0.01), were seen. The meaningful physical change and laboratory value improvement showed by the continuous eating of DEL are attributed not only to the decreased calorie intake but to the subjects' alteration of their eating behaviors. It is conceivable that DEL supported the reform of dietary habits only by once a day approach at lunch. The results above leads to the suggestion that DEL can be an effective tool for the prevention of MetS.

収録刊行物

  • 日本栄養士会雑誌

    日本栄養士会雑誌 58(5), 368-377, 2015

    公益社団法人 日本栄養士会

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130005067571
  • 本文言語コード
    JPN
  • ISSN
    0013-6492
  • データ提供元
    J-STAGE 
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