軟化処理昆布が食餌性肥満モデルマウスのメタボリックシンドローム関連指標に及ぼす影響 Effects of Softened <i>Kombu</i> Supplementation on Parameters Related to Metabolic Syndrome in Mice with Diet-induced Obesity

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Author(s)

    • 山岸 あづみ Yamagishi Azumi
    • 山形大学地域教育文化学部|大妻女子大学大学院人間文化研究科 Faculty of Education Art and Science, Yamagata University|Graduate School of Studies in Human Life Science, Otsuma Women's University
    • 工藤 陽香 Kudo Haruka
    • 大妻女子大学大学院人間文化研究科 Graduate School of Studies in Human Life Science, Otsuma Women's University

Abstract

軟化処理昆布の摂取が食餌性肥満モデルマウスのメタボリックシンドローム関連指標に及ぼす影響について検討した。C57BL/6Jの雄性マウスを3群に分け, 高脂肪食に総食物繊維量が5%になるようにセルロース (CO群) , 乾燥昆布 (IN群) , 軟化処理昆布 (SO群) を添加した飼料を用いて12週間飼育した。その結果, 肝臓脂質量, 血清インスリンやレプチン濃度は, CO群に比べて試験群は有意に低下した。一方, 腹腔内脂肪重量, 脂肪細胞サイズ, 血清コレステロール濃度はSO群のみCO群との間に有意差が見られた。肝臓の脂肪酸合成酵素 (FAS) やジアシルグリセロールアシル基転移酵素1 (DGAT1) のメッセンジャーRNA (mRNA) 発現量もSO群がCO群に比べて有意に低かった。本結果から, 軟化処理した昆布の摂取は乾燥昆布を摂取するよりメタボリックシンドローム関連指標の改善効果が高いことが示唆された。

We investigated the effects of dietary supplementation with softened <i>kombu</i> on parameters related to metabolic syndrome in mice with diet-induced obesity. C57BL/6J mice were randomly divided into three groups and fed a high-fat diet containing cellulose (CO group) , dried <i>kombu</i> (IN group) and softened <i>kombu</i> (SO group) corresponding to 5% total dietary fiber for 12 weeks. As a result, the total liver lipid content, and the serum concentrations of insulin and leptin were significantly lower in the study groups than in the CO group. Significant differences in abdominal fat mass, adipose tissue cell size and serum cholesterol concentration were observed between the SO group and the CO group. The expression of messenger RNAs (mRNAs) for hepatic fatty acid synthase (FAS) and diacylglycerol acyl transferase 1 (DGAT1) was lower in the SO group than in the CO group. These results indicate that dietary supplementation with softened <i>kombu</i> is more effective than dried <i>kombu</i> for improving parameters related to metabolic syndrome.

Journal

  • Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi

    Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi 68(3), 119-128, 2015

    Japan Society of Nutrition and Food Science

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130005077722
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00311992
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    journal article
  • ISSN
    0287-3516
  • NDL Article ID
    026565850
  • NDL Call No.
    Z19-53
  • Data Source
    NDL  J-STAGE  JASI 
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