シスチン・システインペプチド酵母エキス混合物含有サプリメントの摂取が女性の肌に及ぼす影響:二重盲検ランダム化比較試験 Effect of Ingestion of Supplements Containing Cystine and Cysteine Peptide Yeast Extract on Skin of Japanese Women: a Double-blind Randomized Controlled Trial

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抄録

【目的】本試験は, シスチン・システインペプチド酵母エキス混合物含有サプリメントの12週間摂取が女性の肌に及ぼす影響を検証した。【方法】二重盲検ランダム化比較試験。日本人女性にシスチン・システインペプチド酵母エキス混合物含有サプリメントもしくはプラセボ食品を12週間摂取させ, 4週間ごとに肌環境を評価した。【結果】シスチン・システインペプチド酵母エキス混合物群 (CC群) とプラセボ群を比較した結果, 摂取4週後に赤味評価 (面積Lv3) に有意差が認められ, CC群の方が低い測定値を示した (<i>p</i>=0.021) 。【結論】シスチン・システインペプチド酵母エキス混合物含有サプリメントの摂取は, 摂取4週後に肌の赤みに前向きな影響を与えたといえる。本試験は, 倫理委員会の承認後, 臨床試験登録システムUMIN-CTRに登録し実施した (UMIN000013167) 。

[Objective] This study examined the effects of 12-week supplementation of cystine and cysteine peptide yeast extract on the skin of 22 Japanese women. [Method] This study was a double-blind, randomized controlled trial. Each of the 22 women was administered either cystine and cysteine peptide yeast extract or placebo for 12 weeks, and their skin conditions were evaluated every 4 weeks. [Result] Compared with the placebo group, the cystine and cysteine peptide yeast extract group (CC group) showed a significant reduction in skin redness (area Lv3) at week 4 relative to the baseline (<i>p</i> = 0.021) . [Conclusion] It is suggested that intake of cystine and cysteine peptide yeast extract has an ameliorative effect on skin redness. This study was approved by the institutional ethics committee and registered in the clinical trial registration system UMIN-CTR (UMIN000013167) .

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌

    日本栄養・食糧学会誌 68(4), 157-163, 2015

    日本栄養・食糧学会

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130005093789
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    Journal Article
  • ISSN
    0287-3516
  • NDL 記事登録ID
    026683146
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    NDL  IR  J-STAGE 
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