漂白後エナメル質に対するメタリン酸ナトリウムの着色抑制効果と吸着性の評価 Evaluation of Staining Inhibition and Adsorption of Sodium Metaphosphate to Bleached Enamel

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著者

    • 牧野 紗織 Saori MAKINO
    • 北海道大学大学院歯学研究科 口腔健康科学講座 歯科保存学教室 Department of Restorative Dentistry, Division of Oral Health Science, Hokkaido University Graduate School of Dental Medicine
    • 川本 千春 Chiharu KAWAMOTO
    • 北海道大学大学院歯学研究科 口腔健康科学講座 歯科保存学教室 Department of Restorative Dentistry, Division of Oral Health Science, Hokkaido University Graduate School of Dental Medicine
    • 池田 考績 Takatsumi IKEDA
    • 北海道大学大学院歯学研究科 口腔健康科学講座 歯科保存学教室 Department of Restorative Dentistry, Division of Oral Health Science, Hokkaido University Graduate School of Dental Medicine
    • 𠮷田 靖弘 Yasuhiro YOSHIDA
    • 北海道大学大学院歯学研究科 口腔健康科学講座 生体材料工学教室 Department of Biomaterials and Bioengineering, Division of Oral Health Science, Hokkaido University Graduate School of Dental Medicine
    • 佐野 英彦 Hidehiko SANO
    • 北海道大学大学院歯学研究科 口腔健康科学講座 歯科保存学教室 Department of Restorative Dentistry, Division of Oral Health Science, Hokkaido University Graduate School of Dental Medicine

抄録

 目的 : 近年, 歯石の沈着防止やステイン除去の成分としてメタリン酸ナトリウムが注目されている. メタリン酸ナトリウムは安全性も担保されており, 食品添加物, 医薬品, 医薬部外品のほか, 歯磨剤やガムに添加されている. メタリン酸ナトリウムは, ハイドロキシアパタイト (HAp) と結合してステインを除去すると考えられるが, 詳細は明らかではない. 35%H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>のオフィスブリーチング剤では, 24時間は色の濃い飲食物を控えることが推奨されている. 本研究では, メタリン酸ナトリウムのステイン除去効果に着目し, 漂白後の着色抑制効果を分光測色計で, 吸着をXRD・FTIRで評価した. <br> 材料と方法 : 松風のHi-Liteを用いて, 健全ヒト抜去上顎切歯の唇側に漂白を行った後, 分光測色計でCIE L*a*b*表色系により測色した. その後, 1) 処理を行っていない群 (Con), 2) メルサージュで研磨した群 (Mer), 3) フローデンフォームAを塗布した群 (Flu), 4) 1%メタリン酸ナトリウム溶液に35分浸漬した群 (SMP) に分け, 各処理後にCon, Mer, Fluは唾液に120分, SMPは85分浸漬して37°Cで保管した. その後, 37°Cのコーヒーに24, 48, 72時間保管し, コーヒー浸漬前後のΔE*, ΔL*, Δa*, Δb*を求めて, 着色抑制効果を評価した. 求めた値の比較はTukey testとGames-Howell testを用いて行った. メタリン酸ナトリウム水溶液に浸漬したエナメル質表面のSEM観察およびメタリン酸ナトリウム水溶液中で攪拌して作製したHApのXRDおよびFTIR分析を行った. <br> 結果 : 24, 48, 72時間後のΔE*では群間で有意差はなかった. 一方, 24時間後のΔL*ではSMP群が他群に対して有意に明度の低下が少なかったが, 48, 72時間では差がなかった. メタリン酸ナトリウム群のSEMではエナメル質が膜状の構造物に覆われており, XRD分析では, 未反応のHApと同じ回折ピークが観察された. FTIR分析では, 未反応のHApと同じスペクトルのほかに, メタリン酸ナトリウムに帰属される吸収ピークが確認された. <br> 結論 : メタリン酸ナトリウムはエナメル質表層に吸着されるが, 化学的な反応はないと考えられる. 着色抑制効果に関しては, 24時間まではコーヒーによる明度の低下を抑制したが, その効果は48, 72時間は持続しなかった.

 Purpose: Sodium metaphosphate has been added to dentifrices and chewing-gums for inhibiting the staining of teeth. As sodium metaphosphate may easily bind to hydroxyapatite, it may block or inhibit stain adsorption to hydroxyapatite. In-office bleaching has been widely used. In the treatment, it is recommended to avoid dark-color foods and drinks for 24 hours after bleaching to prevent discoloration of the tooth-surface. If sodium metaphosphate was applied to the enamel after bleaching, it might be expected to inhibit staining caused by dark-color foods and drinks. In addition, if sodium metaphosphate forms a stable membrane by chemical reaction with enamel hydroxyapatite, the effect of staining inhibition might be expected to continue for a long time. Therefore, the present study evaluated the inhibition effect after bleaching and investigated the adsorption of sodium phosphate on enamel after in-office bleaching using a spectrophotometer, and XRD and FTIR analyses.<br> Methods: Twenty-four extracted human upper incisors were treated with Hi-Lite, and then tooth-surface color was determined by a spectrophotometer. The teeth were then divided into four groups: 1) Untreated control group (Con), 2) Polished with Merssage (Mer), 3) Applied with Butler Fluodent Foam A (Flu), 4) Immersed in human saliva containing 1% sodium metaphosphate for 35 min (SMP). Con, Mer, Flu were then immersed in human saliva at 37°C for 120 min, and SMP was immersed for 85 min. After that, all groups were stored in 1.4% coffee at 37°C. Color measurement was performed at 24, 48 and 72 h. The color change between before and after immersion in coffee was expressed by ΔE*, ΔL*, Δa* and Δb*. Additionally, SEM observation of the enamel surface and XRD and FTIR analyses of hydroxyapatite after immersion in 1% sodium metaphosphate were performed.<br> Results: Regarding ΔL* at 24 h, ΔL* of SMP was smaller than those of the other groups, which confirmed the staining inhibition effect of SMP. According to SEM, sodium metaphosphate was observed as a thin film on enamel, however, there was no evidence of chemical reaction between hydroxyapatite and sodium metaphosphate by XRD and FTIR analyses.<br> Conclusion: Sodium metaphosphate provided a staining inhibition effect for bleached teeth during storage in coffee for 24 h. However, no evidence of chemical reaction between sodium metaphosphate and bleached enamel was found under the conditions of the present study.

収録刊行物

  • 日本歯科保存学雑誌

    日本歯科保存学雑誌 59(1), 22-31, 2016

    特定非営利活動法人 日本歯科保存学会

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130005129182
  • 本文言語コード
    JPN
  • ISSN
    0387-2343
  • データ提供元
    J-STAGE 
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