<b>飲食店排水への油水分離装置導入による</b><b>環境影響評価 </b> Evaluation of Environmental Sustainability Indicators for Oil-Water Separation Equipment

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抄録

<p>飲食店排水への油水分離装置導入前後の物質・エネルギーフロー解析を行った.その結果,油水分離装置導入によって,一食あたりにシステム境界内へ投入された食材と油分以外の物質量が削減された.また,販売食数にかかわらず,店舗において節水する場合は,食器洗浄で使用する上水使用量を減らすことが効果的であることが明らかとなった.さらに,油水分離装置導入前後において,調理・食器洗浄における物質・エネルギーの消費に伴うCO<sub>2</sub>排出量は39.5%削減された.グレイウォーターフットプリント解析により,油水分離装置導入によって,n-Hex 抽出物質による環境影響は88.8%削減されるとともに,除去率54.5%以上の油水分離装置を導入することで,販売食数の増加に伴い,排水量が増加しても水環境の負荷低減が可能なことが明らかとなった.</p>

<p>In this research, an oil-water separation equipment was installed at a restaurant and the difference of the material and energy flow between before and after the installation of the oil-water separation equipment was analyzed. The results showed that the material input, except for food and oil, into the boundary condition of the material and energy flow per one meal was reduced using the oil-water separation equipment. The reduction of water consumption in the dishwashing machine was saved effectively from the total water consumption regardless of the consumption of the number of meals in the restaurant. CO<sub>2</sub> emission was reduced by 39.5% using the material and energy balance for cooking and dishwashing after the installation of the oil-water separation equipment. The environmental impact of the <i>n </i>-hexane extract index was reduced by 88.8% after the installation of the oil-water separation equipment from the viewpoint of the gray water footprint. More than 54.5% of the oil removal rate was established from wastewater while the number of the meals was increased in the assessments.</p>

収録刊行物

  • 環境技術

    環境技術 45(12), 640-649, 2016

    環境技術学会

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130005241860
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00046213
  • 本文言語コード
    JPN
  • ISSN
    0388-9459
  • NDL 記事登録ID
    027804491
  • NDL 請求記号
    Z16-834
  • データ提供元
    NDL  J-STAGE 
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