食品添加物粒子が腸内細菌叢に与える影響

  • 徳本 勇人
    大阪府立大学 大学院工学研究科 物質・化学系専攻
  • 野村 俊之
    大阪府立大学 大学院工学研究科 物質・化学系専攻
  • 星 英之
    大阪府立大学 大学院人間社会システム研究科 現代システム科学専攻
  • 新居 靖崇
    大阪府立大学 大学院工学研究科 物質・化学系専攻
  • 大谷 俊晴
    大阪府立大学 大学院工学研究科 物質・化学系専攻
  • 野本 健太
    大阪府立大学 大学院工学研究科 物質・化学系専攻

書誌事項

タイトル別名
  • Nano Particle as Artificial Food Additive Influence to Intestinal Bacterial Flora
  • ショクヒン テンカブツ リュウシ ガ チョウ ナイ サイキンソウ ニ アタエル エイキョウ

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抄録

<p>Particles of additives that are ingested along with food can either adhere to the intestinal microflora or be absorbed, and these may possibly lead to illnesses caused by changes in the microflora composition. Barely 1% of Fe2O3 particles dissolve in acids present in the stomach. In addition, the direct administration of Fe2O3 particles into the stomach with a probe showed no adverse health effects. However, mixing Fe2O3 particles of a smaller diameter into food and orally administering the dose over a period of more than 2 weeks encouraged the multiplication of the diarrhea-causing Clostridium family amongst intestinal flora, indicating the cause of the diarrhea outbreak. On the other hand, multiplication of the Clostridium species was suppressed by the multiplication of another family within the intestinal flora, namely Lactobacillus. It was confirmed that by analyzing the formation of fermentation products such as hydrogen, acetic acid, and lactic acid, symptoms of diarrhea caused by the alteration of intestinal microflora composition spontaneously recovered.</p>

収録刊行物

  • 粉体工学会誌

    粉体工学会誌 54 (3), 172-177, 2017

    一般社団法人 粉体工学会

参考文献 (7)*注記

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