飲食店での受動喫煙に関する意識と情報提供の影響:Web調査による喫煙者と非喫煙者の比較  [in Japanese] Attitudes towards passive smoking at restaurants and effects of the provision of information: A comparison between smokers and non-smokers via a web survey  [in Japanese]

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Abstract

<p><b>目的</b> 本研究では,一般成人を対象に,以下の2つを目的とした。1.「周囲に非喫煙者がいる状況での喫煙」に関して喫煙者と非喫煙者の認識とその差異を明らかにすること。2.喫煙と受動喫煙の健康影響に関する知識を提供することにより,喫煙者・非喫煙者それぞれ,行動を起こす意思に何らかの変化が生じるか否かを調べることである。</p><p><b>方法</b> 20歳から69歳までの喫煙者・非喫煙者を,喫煙と受動喫煙の健康影響に関する情報を提供する群(提示あり群)と,提供しない群(提示なし群)にランダムに割付けた。Webによるオンライン調査にて,喫煙ルールが明確でない飲食店という状況を設定し,喫煙に関する意識や行動への意思,また一般の飲食店での認識について回答を得た。提示なし群での喫煙者と非喫煙者の認識は記述統計量を算出した。喫煙者・非喫煙者それぞれの提示あり群と提示なし群の比較においては,順序尺度の変数には対応のないt検定,名義尺度の変数にはχ<sup>2</sup>検定を用いた。また,喫煙者の喫煙行動に影響を与える因子を特定するために,多重ロジスティック回帰分析を行った。</p><p><b>結果</b> 全体として2,157人(喫煙者1,084人,非喫煙者1,073人)から回答を得た。設定した飲食店の環境で,タバコを吸うと回答した喫煙者の24.8%は吸う前に吸っても良いか「聞く」と回答し,吸っても良いか聞かれたことがある非喫煙者は2.8%であった。設定した飲食店の環境で,タバコを「吸おうと思う」と回答した喫煙者は提示あり群16.4%,提示なし群22.8%と有意な差を示した。「吸わない」と回答した人の中で最も多かった理由は,両群ともに「席に灰皿が置いてない」であった。非喫煙者では,吸う前に吸っても良いかと聞かれた場合,「吸わないように頼む」は提示あり群37.4%,提示なし群27.6%であった。多重ロジスティック回帰分析を行った結果,ニコチン依存度,世帯年収,妊娠の状況,家庭での喫煙状況,年代,資料提示有無の項目が喫煙者の喫煙行動と関連性が示された。</p><p><b>結論</b> 本調査により,非喫煙者の多くが喫煙されることを望まないにもかかわらず,その意思を喫煙者に伝えていないことが明らかとなった。一方で喫煙者の喫煙意思は,非喫煙者の喫煙者への意思表示や,灰皿の配置などの喫煙を許容する飲食店内の状況に影響される可能性が示された。また,喫煙および受動喫煙に関する情報提供が,喫煙者と非喫煙者の喫煙に関する行動への意思に影響を与える一因である可能性が示唆された。</p>

<p><b>Objectives</b> Our objectives were to conduct a web-based survey using adult participants to investigate 1) differences in attitudes towards smoking in the presence of non-smokers between smokers and non-smokers and 2) the potential impact of knowledge regarding the harmful effects of smoking and secondhand smoke (SHS) on smoker behavior in a restaurant.</p><p><b>Method</b> Japanese smokers and non-smokers aged 20 to 69 were separately sampled and both groups were randomly allocated to either a knowledge group or a control group. The participants were asked to complete an online questionnaire to capture their attitudes and how they think they would behave in a restaurant where it was not clear whether smoking is prohibited or not. Data were analyzed using a t-test for numerical variables and a χ<sup>2</sup> test for categorical variables. Logistic regression analysis was also conducted to elucidate the factors influencing the smoking behavior near non-smokers.</p><p><b>Results</b> Overall, 2,157 participants were surveyed (smokers, n=1,084; non-smokers, n=1,073). Among smokers who intended to smoke in the restaurant, 24.8% answered that they would ask for permission from nearby persons before lighting up. However, only 2.8% of non-smokers had ever actually been asked for such permission. The percentage of smokers who would smoke in the restaurant was significantly lower in the knowledge group (16.4%) than the control group (22.8%). The most common reason for refraining from smoking was a lack of an ashtray on the table in both groups. Among the non-smokers, 37.4% of the knowledge group and 27.6% of the control group answered that they did not like nearby smoking. A multiple logistic regression analysis revealed that smoking in restaurants was significantly associated with nicotine dependence, household income, pregnancy, smoking place in the home, age, and SHS knowledge.</p><p><b>Conclusion</b> This study suggested that most non-smokers do not inform smokers that they do not like nearby smoking. It was also found that smoking behaviors could be influenced by non-smokers' preference for nearby smoking and by environmental factors such as the presence of an ashtray on the table. Knowledge about the harmful effects of smoking and SHS may influence the attitudes and behavior towards nearby smoking among both smokers and non-smokers.</p>

Journal

  • Nihon Koshu Eisei Zasshi(JAPANESE JOURNAL OF PUBLIC HEALTH)

    Nihon Koshu Eisei Zasshi(JAPANESE JOURNAL OF PUBLIC HEALTH) 64(8), 422-432, 2017

    Japanese Society of Public Health

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130006108821
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00189323
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    0546-1766
  • NDL Article ID
    028491308
  • NDL Call No.
    Z19-216
  • Data Source
    NDL  J-STAGE 
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