オリーブ葉茶の継続飲用が体格や糖・脂質代謝に及ぼす影響に関する探索的検討 An Exploratory Study of the Effects of Continuous Intake of Olive Leaf Tea on Physique and Glucose and Lipid Metabolism

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著者

    • 荒木 理沙 Araki Risa
    • 筑波大学医学医療系JA茨城県厚生連寄附講座臨床研究地域イノベーション学 Course of Clinical Research and Regional Innovation Donated by the Japanese Agriculture Ibaraki Public Welfare Federation, Faculty of Medicine, University of Tsukuba
    • 礒田 博子 Isoda Hiroko
    • 筑波大学生命環境系食資源利用科学 Faculty of Life and Environmental Sciences, University of Tsukuba
    • 橋本 幸一 Hashimoto Koichi
    • 筑波大学医学医療系JA茨城県厚生連寄附講座臨床研究地域イノベーション学 Course of Clinical Research and Regional Innovation Donated by the Japanese Agriculture Ibaraki Public Welfare Federation, Faculty of Medicine, University of Tsukuba
    • 藤江 敬子 Fujie Keiko
    • 筑波大学医学医療系JA茨城県厚生連寄附講座臨床研究地域イノベーション学 Course of Clinical Research and Regional Innovation Donated by the Japanese Agriculture Ibaraki Public Welfare Federation, Faculty of Medicine, University of Tsukuba
    • 中田 由夫 Nakata Yoshio
    • 筑波大学医学医療系JA茨城県厚生連寄附講座臨床研究地域イノベーション学 Course of Clinical Research and Regional Innovation Donated by the Japanese Agriculture Ibaraki Public Welfare Federation, Faculty of Medicine, University of Tsukuba
    • 鈴木 浩明 Suzuki Hiroaki
    • 筑波大学医学医療系内分泌代謝・糖尿病内科 Department of Internal Medicine, Metabolism and Endocrinology, Faculty of Medicine, University of Tsukuba
    • 柴﨑 博行 Shibasaki Hiroyuki
    • 香川県産業技術センター発酵食品研究所 Fermentation & Food Research Institute, Kagawa Prefectural Industrial Technology Center
    • 安藤 貴彦 Ando Takahiko
    • 筑波大学医学医療系JA茨城県厚生連寄附講座臨床研究地域イノベーション学|筑波大学大学院人間総合科学研究科 Course of Clinical Research and Regional Innovation Donated by the Japanese Agriculture Ibaraki Public Welfare Federation, Faculty of Medicine, University of Tsukuba|Graduate School of Comprehensive Human Sciences, University of Tsukuba
    • 植山 ゆかり Ueyama Yukari
    • 筑波大学医学医療系JA茨城県厚生連寄附講座臨床研究地域イノベーション学|筑波大学大学院人間総合科学研究科 Course of Clinical Research and Regional Innovation Donated by the Japanese Agriculture Ibaraki Public Welfare Federation, Faculty of Medicine, University of Tsukuba|Graduate School of Comprehensive Human Sciences, University of Tsukuba

抄録

<p>オリーブは, 果実だけでなく, 葉にもオレウロペイン等のポリフェノールを豊富に含んでいる。この点に着目し, オリーブ葉茶が生産されているが, ヒトにおけるオリーブ葉茶の機能性は明らかになっていない。そこで, 血清LDL-コレステロール (LDL-C) 濃度が境界域または軽度高値の40‐70歳非糖尿病男女を対象とし, 試験飲料としてオリーブ葉茶と緑茶を用いたランダム化2群並行群間比較試験を実施した。12週間の介入によって, オリーブ葉茶群でのみ, 体重 (<i>p</i><0.05) と腹囲 (<i>p</i><0.01) が有意に減少した。このことから, オリーブ葉茶が緑茶に比べて体重や腹囲の減少に有効となる可能性が示唆され, オリーブ葉に特有のポリフェノール等の機能性成分の関与が考えられた。なお, オリーブ葉茶群ではLDL-C濃度の低下傾向 (<i>p</i>=0.054) がみられたが, 明確な糖・脂質代謝改善効果を認めるには至らなかった。オリーブ葉茶がヒトの健康に及ぼす影響について, 今後さらに検討すべきと考えられた。</p>

<p>In addition to olive fruit, olive leaves contain abundant polyphenols such as oleuropein, and olive leaf tea has been produced with a focus on this point. However, the functionality of olive leaf tea on human health is still unclear. Therefore, we performed a parallel, randomized trial of two groups, using olive leaf tea and green tea as test beverages. The subjects were 40‐70-year-old nondiabetic men and women with borderline or mildly high serum levels of LDL-cholesterol (LDL-C) . Only in the olive leaf tea group, body weight (<i>p</i><0.05) and waist circumference (<i>p</i><0.01) were significantly decreased after the 12-week intervention. LDL-C levels tended to be decreased (<i>p</i>=0.054) in the olive leaf tea group, although there were no noticeable effects of olive leaf tea in terms of improvement of glucose and lipid metabolism. Further investigations will be needed to clarify the effect of olive leaf tea on human health.</p>

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌

    日本栄養・食糧学会誌 71(3), 121-131, 2018

    公益社団法人 日本栄養・食糧学会

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    130007396879
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    ENG
  • ISSN
    0287-3516
  • NDL 記事登録ID
    029118703
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    NDL  J-STAGE 
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