油脂の嗜好性のメカニズムに関する研究:(平成30年度日本栄養・食糧学会奨励賞受賞) Study on the Mechanism of Dietary Fat Palatability:(Young Investigator Award of JSNFS (2018))

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Author(s)

    • 松村 成暢 Matsumura Shigenobu
    • 京都大学大学院農学研究科食品生物科学専攻栄養化学分野|京都大学大学院農学研究科食品生物科学専攻食品生理機能学分野 Laboratory of Nutrition Chemistry, Graduate School of Agriculture, Division of Food Science and Biotechnology, Kyoto University|Laboratory of Physiological Function of Food, Graduate School of Agriculture, Division of Food Science and Biotechnology, Kyoto University

Abstract

<p>油脂を多く含む食品は魅力的なおいしさ (嗜好性) を持つ。我々はこれまでの研究により脂肪酸結合タンパク質CD36が舌の味細胞に発現していることを見出し, 油脂が受容体を介して味細胞を刺激することを示してきた。本研究ではGタンパク共役型の脂肪酸受容体GPR120が舌の味細胞に発現していることを新たに発見した。次に油脂の嗜好性の脳内メカニズムについて検討を行った。嗜好性の高い食品の摂取は脳内で<i>β</i>エンドルフィン分泌を促進することが知られている。そこで, マウスに油脂を摂取させ検討したところ, 脳内で<i>β</i>エンドルフィンニューロンが活性化されることが明らかとなった。<i>β</i>エンドルフィンは快感を生み出す神経ペプチドであることから, 油脂はCD36とGPR120を介して味細胞を刺激し, 味覚神経を介して脳内で<i>β</i>エンドルフィン分泌を引き起こす。これが快感を生み出し, 油脂の高い嗜好性の発生に関与する可能性を示した。</p>

<p>Dietary fat is an attractive food component. Recent studies have suggested that chemical perception of fatty acid plays a role in the high palatability of fatty foods. Previously, we have found that the fatty acid transporter, CD36, is expressed in rodent taste bud cells, and recently we discovered that G-protein coupled receptor 120 (GPR120) is also expressed in taste cells. GPR120 is known to be a receptor for unsaturated fatty acid, and the mouse is a species known to have a marked preference for unsaturated fatty acids. These findings suggest that GPR120 might function as a sensor for dietary fat. It is well known that intake of palatable food stimulates <i>β</i>-endorphin release in the brain. We have found that dietary fat ingestion activates <i>β</i>-endorphin neurons in the hypothalamus via activation of taste nerves. Taste nerve transection surgery suppressed the activation of <i>β</i>-endorphin neurons resulting from dietary fat ingestion. Taken together, our present findings indicate that dietary fat may stimulate taste cells on the tongue through CD36 and GPR120, thus activating <i>β</i>-endorphin neurons in the brain. It is speculated that activated <i>β</i>-endorphin neurons release <i>β</i>-endorphin to promote consummatory behavior involving fatty foods.</p>

Journal

  • Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi

    Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi 71(5), 231-235, 2018

    Japan Society of Nutrition and Food Science

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130007498612
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00311992
  • Text Lang
    ENG
  • ISSN
    0287-3516
  • NDL Article ID
    029310641
  • NDL Call No.
    Z19-53
  • Data Source
    NDL  J-STAGE 
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