食塩摂取状況アンケートおよび食塩味覚感受性評価の報告 ~鹿児島市CKD啓発イベント参加者を対象として~  [in Japanese] Salt intake questionnaire and salt taste sensitivity test for the volunteers participating in a CKD enlightenment event in Kagoshima city  [in Japanese]

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Author(s)

    • 有村 恵美 Arimura Emi
    • 鹿児島市CKD予防ネットワークプロジェクト会議|鹿児島県立短期大学 生活科学科 食物栄養専攻 CKD Prevention Network Project Team in Kagoshima city|Department of Life and Environmental Science, Kagoshima Prefectural College
    • 大山 律子 Oyama Ritsuko
    • 鹿児島市CKD予防ネットワークプロジェクト会議|鹿児島県栄養士会 CKD Prevention Network Project Team in Kagoshima city|Kagoshima Prefecture Dietetic Association
    • 町田 美由紀 Machida Miyuki
    • 鹿児島市CKD予防ネットワークプロジェクト会議|鹿児島県栄養士会 CKD Prevention Network Project Team in Kagoshima city|Kagoshima Prefecture Dietetic Association
    • 日高 宏実 Hidaka Hiromi
    • 鹿児島市CKD予防ネットワークプロジェクト会議 CKD Prevention Network Project Team in Kagoshima city
    • 阿部 正治 Abe Masaharu
    • 鹿児島市CKD予防ネットワークプロジェクト会議|鹿児島大学大学院 医歯学総合研究科 衛生学・健康増進医学 CKD Prevention Network Project Team in Kagoshima city|Department of Hygiene and Health Promotion Medicine, Graduate School of Medical and Dental Sciences, Kagoshima University
    • 中熊 美和 Nakakuma Miwa
    • 鹿児島県立短期大学 生活科学科 食物栄養専攻 Department of Life and Environmental Science, Kagoshima Prefectural College
    • 堀内 正久 Horiuchi Masahisa
    • 鹿児島市CKD予防ネットワークプロジェクト会議|鹿児島大学大学院 医歯学総合研究科 衛生学・健康増進医学 CKD Prevention Network Project Team in Kagoshima city|Department of Hygiene and Health Promotion Medicine, Graduate School of Medical and Dental Sciences, Kagoshima University

Abstract

<p>慢性腎臓病(CKD)啓発イベント「世界腎臓デー in かごしま」にて、食塩摂取状況アンケートと食塩味覚感受性評価(ソルセイブ検査)を実施した。対象者は、自主的に参加された172人(男性59人:平均年齢 55.5±14.8歳、女性113人:平均年齢50.8±19.3歳)であった。単変量解析では、食塩感受性低値者 は、高値者に比べて男性割合・年齢・薬剤服用者割合・漬物摂取頻度が有意に高かった。多変量解析(ロジスティック回帰分析)では、食塩味覚感受性と関連する因子として性別、年齢が認められた。食塩味覚感受性と性別、年齢との関係は知られており、本検討によって、試験そのものの有用性が確認できたと示唆された。体験型のソルセイブ検査により、食塩味覚感受性が低いと分かった方は、その結果を踏まえて今後の食生活に注意を払うことが可能となることは有意義であると思われた。このようなCKD啓発イベントを通じて、参加者に質の高い情報や経験を与えることは、食塩味覚感受性保持と減塩への関心を高めることにつながる可能性が考えられた。</p>

<p>We performed a questionnaire survey regarding salt intake and a salt taste sensitivity test using a sheet of salt-impregnated paper (Salsave test) among voluntary participants in the chronic kidney disease (CKD) awareness-raising event "World Kidney Day in Kagoshima". Then, we analyzed the relationship between salt taste sensitivity and characteristics of the participants or the questionnaire answers. The 172 participants for the analysis were 59 men (55.5 ± 14.8 years old) and 113 women (50.8 ± 19.3 years old). In univariate analyses, the subjects with lower salt taste sensitivity tended to be male, older, and had a higher rate of taking medicine than the subjects with higher salt taste sensitivity. There were significant differences between participants with high and low salt taste sensitivity in terms of frequency pickle consumption. Finally, multivariate logistic regression analysis showed that sex and age were significant factors related to salt taste sensitivity. Because the relationship of sex and age to salt taste sensitivity has been reported, the Salsave test examined in the event worked well. In the event, the participants not only obtained knowledge, but with practices such as the Salsave test, they might pay an attention on maintenance of their own salt taste sensitivity and reduction of dietary salt.</p>

Journal

  • Journal of the Japan Dietetic Association

    Journal of the Japan Dietetic Association 62(2), 89-95, 2019

    The Japan Dietetic Association

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130007584911
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    0013-6492
  • Data Source
    J-STAGE 
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