Identification of cucumber-like odor compounds in hydrozoan jellyfish <i>Spirocodon saltatrix</i>

  • YOSHIDA YUUKA
    Department of Ocean Sciences, Tokyo University of Marine Science and Technology
  • IGARASHI AYAKO
    Department of Ocean Sciences, Tokyo University of Marine Science and Technology
  • TAKAHASHI KIGEN
    Department of Food Science and Technology, Tokyo University of Marine Science and Technology
  • OSAKO KAZUFUMI
    Department of Food Science and Technology, Tokyo University of Marine Science and Technology
  • NAGAI HIROSHI
    Department of Ocean Sciences, Tokyo University of Marine Science and Technology

Bibliographic Information

Other Title
  • カミクラゲの有するキュウリ様匂い物質の同定
  • カミクラゲ ノ ユウスル キュウリ ヨウ ニオイ ブッシツ ノ ドウテイ

Search this article

Abstract

<p> 新鮮なカミクラゲSpirocodon saltatrixは,独特な強い匂いを有することを見出した。その匂いはキュウリ様臭であった。そこで,このカミクラゲの有する特徴的なキュウリ様匂い物質について同定を試みた。GC/MS, GCを用いた官能試験,標品を用いた試験結果から,カミクラゲの有するキュウリ様臭物質は(E)-2-nonenalならびに(E,Z)-2,6-nonadienalと同定した。</p>

Journal

  • NIPPON SUISAN GAKKAISHI

    NIPPON SUISAN GAKKAISHI 85 (1), 73-75, 2019-01-15

    The Japanese Society of Fisheries Science

References(12)*help

See more

Related Projects

See more

Details 詳細情報について

Report a problem

Back to top