塩化ナトリウム添加培地で培養した<i>Lactobacillus sakei</i> HS-1株とそのプロテイナーゼ処理物はIL-12産生を強く誘導する  [in Japanese] <i>Lactobacillus sakei</i> HS-1 strain cultured in medium supplemented with sodium chloride and the proteinase-treated bacterium strongly promote production of interleukin-12  [in Japanese]

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Author(s)

    • 岩佐 悟 Iwasa Satoru
    • 茨城県産業技術イノベーションセンター Industrial Technology Innovation Center of Ibaraki Prefecture
    • 小田木 美保 Odagi Miho
    • 茨城県産業技術イノベーションセンター Industrial Technology Innovation Center of Ibaraki Prefecture

Abstract

<p> 発酵食品であるキムチから単離された<i>Lactobacillus (Lb.) sakei</i> HS-1株(HS-1)は,漬物の発酵スターターとして利用されている。本研究では,HS-1の抗アレルギー作用を明らかにすることを目的として,マウス由来マクロファージ株化細胞J774.1のIL-12p40産生に及ぼすHS-1の影響を検討した。J774.1細胞培養上清中のIL-12p40濃度とIL-12p40 mRNA発現量は,無添加の場合と比較してHS-1の添加によって有意に高くなった。また,HS-1によるIL-12p40産生促進作用は,<i>Lb. sakei</i>の標準菌株や植物性発酵食品から分離された乳酸菌と比較して有意に高かった。一方,著者らはHS-1が2%, 4%,および6%塩化ナトリウムを添加したMRS液体培地において増殖することを明らかにした。また,4%塩化ナトリウムを添加したMRS液体培地で培養したHS-1のIL-12p40産生促進作用は,塩化ナトリウム無添加の場合と比較して有意に高かった。さらに,それらの活性はプロテイナーゼK処理によって顕著に高まった。これらの結果は,塩化ナトリウム存在下で培養したHS-1がマクロファージによるIL-12p40産生を強く促すことを示唆している。このように,HS-1はアレルギーを軽減する食品の開発に期待できると考えられる。</p>

<p> <i>Lactobacillus (Lb.) sakei</i> HS-1 (HS-1) strain isolated from Kimchi which is fermented food has been used for pickling vegetables as starter cultures. In this study, we investigated the effect of HS-1 on production of interleukin (IL)-12p40 in a mouse macrophage-like cell line, J774.1 cell cultures. The expression of IL-12p40 mRNA and amount of IL-12p40 protein were significantly higher in J774.1 cell cultures with HS-1 (100 μg/mL) than in those without HS-1 (0 μg/mL). The amount of IL-12p40 protein was also significantly higher in J774.1 cell cultures with HS-1 than in those with <i>Lb. sakei</i> type strain or other lactic acid bacteria (isolated from fermented food made from plants). On the other hand, we found that HS-1 was grown in the DeMan-Rogosa-Sharpe (MRS) medium supplemented with 2%, 4%, or 6% NaCl. In addition, the amount of IL-12p40 protein was significantly higher in J774.1 cell cultures with HS-1 cultivated in MRS medium supplemented with 4% NaCl than in those with HS-1 cultivated in MRS medium. Moreover, these effects were increased by the treatment of proteinase K. These results suggest that HS-1 cultivated in the presence of salt promotes strongly the IL-12p40 produced from the mouse macrophage cells. Thus, HS-1 may be expected to develop foods to alleviate allergies.</p>

Journal

  • Milk Science

    Milk Science 68(1), 37-43, 2019

    Japanese Dairy Science Association

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130007638497
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    1343-0289
  • Data Source
    J-STAGE 
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