自動搾乳システムを用いた酪農場での搾乳特性と乳中遊離脂肪酸濃度の関係  [in Japanese] The relationship between the concertation of free fatty acid in bulk tank milk and milking traits in a commercial dairy farm that uses an automatic milking system  [in Japanese]

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Abstract

<p>我国の酪農場では、自動搾乳システムの導入が、現在、活発となっている。自動搾乳システム導入に際して、脂肪分解臭(ランシッド)発生が懸念されている。本研究では、自動搾乳システムでの搾乳回数や搾乳間隔時間などの搾乳特性とバルク乳の遊離脂肪酸濃度との関係を検討した。自動搾乳システムにて乳牛を飼養している1戸の酪農場にて、2016年6月から2017年7月までの、10期間(7日間/期)の搾乳履歴およびバルク乳の遊離脂肪酸(FFA)値を記録した。酪農場での平均飼養頭数は96頭であり、調査期間中の平均産次は2.0~2.2の範囲に、泌乳日数は160~205日の範囲にあった。1頭当たりの平均乳量は38.4~44.7㎏/日、搾乳回数は3.2~3.9回/日の範囲にあった。また、バルク乳中のFFA値は0.87~1.36mmol/100gFatの範囲にあった。乳中FFA値と有意(P<0.05)な相関があるのは、間隔時間が6時間未満の割合、1回当たりの搾乳量、1回当たりの搾乳量が8㎏および10㎏未満での搾乳頻度であった。特に、8kg未満の搾乳頻度とバルク乳中のFFA値の間で、高い相関係数が得られた。得られた回帰式から、バルク乳のFFA値が1.0mmol/100gFat以下であるためには、8kg未満での搾乳頻度が8.7%以下である必要があり、これは180回/日の搾乳では16回以下である必要があることを示していた。乳中FFA値と平均搾乳回数の間には、基準を危険率10%としても有意な相関関係は認められなかった。これらのことから、ランシッド発生の危険性を示すFFA値の指標には、単なる牛群の平均搾乳回数よりも、関連性の高い1回当たりの搾乳量が8㎏未満での搾乳頻度を用いるべきであると考えた。</p>

<p>The automatic milking system (AMS) has been rapidly introduced to Japanese dairy farms for labor cost savings. There is concern about the occurrence of lipolysis (rancid flavor) of milk after introducing AMS. The concentration of free fatty acid (FFA) of the milk fat in bulk tank milk is one of the indicators for a rancid flavor. The objectives of this study were to examine the relationship between the FFA concentration in bulk tank milk and milking traits in AMS and to identify the best parameter for control of FFA concentration. The FFA concentration in bulk tank milk and the milking traits in 10 observation periods (successive seven days data in each period) were recorded in a commercial dairy farm that uses AMS, from June 2016 to July 2017. The average number of cows was 96 through the observation periods. The average parity and the days of milking in each period ranged from 2.0 - 2.2 and 160 - 205 days. The average milk yield, milking frequency and FFA concentration in each period ranged from 38.4 - 44.7kg/day, 3.2 - 3.9 milking/day and 0.87 - 1.36mmol/100g Fat. The FFA concentration of milk correlated significantly (P<0.05) with the percentage of milking intervals less than 6 hours, the average milk yield per milking, the percentage of the number of milking less than 8kg, and less than 10kg. The average milking frequency did not correlate with the FFA concentration (P>0.10). The highest correlation coefficient (r=0.873) was in the relationship between the FFA concentration of milk and the percentage of milking less than 8 kg. It was estimated that the FFA concertation of milk was 1.0 mmol/100g Fat when the percentage of milking less than 8kg was 8.7% from the linear regression equation in the present study. We concluded that the percentage of milking less than 8kg had to be referred for the decrease of FFA concentration, which was the indicator of the rancid flavor.</p>

Journal

  • Animal Behaviour and Management

    Animal Behaviour and Management 55(1), 1-7, 2019

    Japanese Society for Animal Behaviour and Management

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130007701913
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA12018166
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    1880-2133
  • NDL Article ID
    029586659
  • NDL Call No.
    Z18-817
  • Data Source
    NDL  J-STAGE 
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