高齢期における食生活スタイルとソーシャルサポートの関連  [in Japanese] The relationship between dietary lifestyle and social support in the elderly  [in Japanese]

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Author(s)

    • 大庭 輝 Oba Hikaru
    • 大阪大学大学院人間科学研究科 Graduate school of Human Sciences, Clinical thanatology and geriatric behavioral science, Osaka University
    • 野内 類 Nouchi Rui
    • 東北大学災害科学国際研究所人間・社会対応部門災害情報認知研究分野 Disaster-Related Cognitive Science, Human and Social Response Research Division, International Research Institute of Disaster Science (IRIDeS), Tohoku University
    • 高野 裕治 [他] Takano Yuji
    • NTTコミュニケーション科学基礎研究所|科学技術振興機構CREST NTT Communication Science Laboratories|CREST, JST
    • 島内 晶 Shimanouchi Aki
    • 群馬医療福祉大学社会福祉学部 Gunma University of Health and Welfare, Faculty of Social Welfare, Welfare Psychology Course
    • 豊島 彩 Toyoshima Aya
    • 大阪大学大学院人間科学研究科 Graduate school of Human Sciences, Clinical thanatology and geriatric behavioral science, Osaka University
    • 佐藤 眞一 Sato Shinichi
    • 大阪大学大学院人間科学研究科 Graduate school of Human Sciences, Clinical thanatology and geriatric behavioral science, Osaka University

Abstract

<p> 本研究では,高齢期における食生活スタイルとソーシャルサポートの関連を検討した.質問紙の回答を得られたシニアカレッジの受講者374人のうち,60歳以上の男性230人,女性123人の計353人(平均年齢67.5歳(SD =± 4.5歳))を分析対象とした.基本属性の偏りについて,年齢群,ソーシャルサポートの群別にχ<sup>2</sup>検定で確認した.食生活スタイル尺度を高齢者に適用するにあたって確認的因子分析を行ったところ,先行研究と同様の因子構造が見いだされた.ロジスティック回帰分析の結果,食事場面の雰囲気因子はソーシャルサポートの受領・提供ともに関連がみられた.高齢期においては,食事場面の雰囲気を高めることがソーシャルサポートの向上に寄与する可能性が示唆された.</p>

<p>  We examined the association between dietary lifestyle and social support in elderly adults. Of the 374 people who completed the questionnaire, the data obtained from 353 of the respondents aged 60 years and over (230 men and 123 women, mean age = 67.5 years, standard deviation = 4.5 years) were analyzed. We confirmed the demographic bias of age and social support group by a chi-square test. A confirmatory factor analysis showed the dietary lifestyle scale we employed had a similar structure to that used in a previous study. Logistic regression analysis revealed that the "dietary mood" factor of the scale was significantly related to both receiving and providing support. The results suggest that more positive dietary mood may contribute to improved social support.</p>

Journal

  • Japanese Journal of Gerontology

    Japanese Journal of Gerontology 35(4), 429-437, 2014

    Japan Socio-Gerontological Society

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    130007752630
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00334819
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    0388-2446
  • NDL Article ID
    025169252
  • NDL Call No.
    Z6-1322
  • Data Source
    NDL  J-STAGE 
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