植物ステロールエステル含有ローカロリーマヨネーズの LDL コレステロール低下効果と安全性 Studies to Confirm the Safety and Serum Low-Density Lipoprotein (LDL) Cholesterol Level-Lowering Effect of a Low-Calorie Mayonnaise Supplemented with Phytosterol Esters

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Author(s)

    • 佐藤 斉 SATO Hitoshi
    • 味の素株式会社健康基盤研究所 Research Institute for Health Fundamentals, Ajinomoto Co., Inc.
    • 駒井 三千夫 KOMAI Michio
    • 東北大学大学院農学研究科生物産業創成科学専攻食品機能健康科学講座栄養学分野 Laboratory of Nutrition, Department of Science of Food Function and Health, Graduate School of Agricultural Science, Tohoku University

Abstract

植物ステロールエステルを含有したローカロリーマヨネーズ (PEM) の LDL コレステロール低下効果と安全性を検討することを目的として、血清コレステロール濃度が高めの健常成人を対象に無作為化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験を実施した。一日あたり 884 mg 植物ステロールエステルを含むマヨネーズ (PEM) または対照として植物ステロールエステルを含まないマヨネーズ (CM) を 12 週間毎日摂取することとした。その結果、血清 LDL コレステロール濃度において、PEM 群は CM 群に比べて、8 週および 12 週目で有意に低値を示した (<i>P</i> < 0.05)。なお、PEM 摂取に関連する副次作用は認められなった。また、PEM の安全性は一日摂取目安量の 3 倍量(植物ステロールエステル含量 2652 mg)4 週間摂取試験においても確認された。以上の結果より、PEMは血清LDLコレステロール濃度を低下し、安全な食品であることが示された。<br>

To confirm the safety and efficacy of a low-calorie mayonnaise supplemented with phytosterol esters (PEM) at a daily consumption dose of 884 mg given for 12 weeks with the goal of lowering serum low-density lipoprotein (LDL) cholesterol levels, we conducted a double-blind comparative study in healthy adults with marginally high serum levels of LDL cholesterol and total cholesterol using a mayonnaise without phytosterol esters supplementation (CM) as the control food. Serum LDL cholesterol levels decreased significantly in the PEM group as compared with the CM group during the 12-week intervention period (136.3 ± 16.4 vs. 145.0 ± 19.3 mg/dL at Week 8 (<i>P</i> < 0.05) and 135.0 ± 17.4 mg/dL vs. 144.9 ± 17.5 mg/dL at Week 12; <i>P</i> < 0.05). No observable adverse effects were observed due to the ingestion of PEM in this study. The safety of PEM was again confirmed by an additional clinical study in which healthy adult subjects ingested a 3-fold greater amount of PEM (2,652 mg of phytosterol esters as a daily dose) for 4 weeks. Thus, we concluded that PEM is effective in lowing serum levels of LDL cholesterol and is safe and well tolerated without any clinical problems.<br>

Journal

  • Japanese Journal of Complementary and Alternative Medicine

    Japanese Journal of Complementary and Alternative Medicine 7(2), 75-85, 2010

    The Japanese Society for Complementary and Alternative Medicine

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    40017340523
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA12095429
  • Text Lang
    ENG
  • ISSN
    1348-7922
  • NDL Article ID
    10856914
  • NDL Source Classification
    ZS47(科学技術--医学--治療医学・看護学・漢方医学)
  • NDL Call No.
    Z74-E199
  • Data Source
    NDL  J-STAGE 
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