Cultivated landscapes of native North America
著者
書誌事項
Cultivated landscapes of native North America
(Oxford geographical and environmental studies)
Oxford University Press, 2000
大学図書館所蔵 全3件
  青森
  岩手
  宮城
  秋田
  山形
  福島
  茨城
  栃木
  群馬
  埼玉
  千葉
  東京
  神奈川
  新潟
  富山
  石川
  福井
  山梨
  長野
  岐阜
  静岡
  愛知
  三重
  滋賀
  京都
  大阪
  兵庫
  奈良
  和歌山
  鳥取
  島根
  岡山
  広島
  山口
  徳島
  香川
  愛媛
  高知
  福岡
  佐賀
  長崎
  熊本
  大分
  宮崎
  鹿児島
  沖縄
  韓国
  中国
  タイ
  イギリス
  ドイツ
  スイス
  フランス
  ベルギー
  オランダ
  スウェーデン
  ノルウェー
  アメリカ
注記
Includes bibliographical references and index
内容説明・目次
内容説明
This text takes a geographical stance on native agriculture in North America, focusing on fields, field features, and field systems. Emphasis is placed on modifications of the biophysical environment, specifically vegetation, soil, slope, and hydrology. Four sections explore horticulture, and practices that took advantage of adequate rainfall, compensated for moisture deficits, and water surpluses. The author uses three types of data: documentary accounts of the early European inform of native practices; ethnographies from 19th and 20th centuries provide ecological understanding; and archaeological findings to shed light on the antiquity of various activities. Nearly 200 maps, drawings, and photographs illustrate the complexities of aboriginal American food production.
目次
Part I Introduction. 1: Landscapes of cultivation. Part II Horticulture. 2: Husbandry of small herbaceous plants. 3: Husbandry of large, and woody plants. 4: Gardens. Part III Rainfed systems. 5: Plain fields in warm environments. 6: Ridged fields in cool environments. Part IV Dryland systems. 7: Dry farming. 8: Terracing. 9: Water harvesting. 10: Canal irrigation. Part V Wetland systems. 11: Flood recession farming. 12: Draining and ridging. Part VI Conclusion. 13: Regional overview
「Nielsen BookData」 より