Agricultural economics
著者
書誌事項
Agricultural economics
Prentice Hall, c2001
大学図書館所蔵 全8件
  青森
  岩手
  宮城
  秋田
  山形
  福島
  茨城
  栃木
  群馬
  埼玉
  千葉
  東京
  神奈川
  新潟
  富山
  石川
  福井
  山梨
  長野
  岐阜
  静岡
  愛知
  三重
  滋賀
  京都
  大阪
  兵庫
  奈良
  和歌山
  鳥取
  島根
  岡山
  広島
  山口
  徳島
  香川
  愛媛
  高知
  福岡
  佐賀
  長崎
  熊本
  大分
  宮崎
  鹿児島
  沖縄
  韓国
  中国
  タイ
  イギリス
  ドイツ
  スイス
  フランス
  ベルギー
  オランダ
  スウェーデン
  ノルウェー
  アメリカ
注記
Includes bibliographical references and index
内容説明・目次
内容説明
For one-semester introductory course in agricultural and environmental economics intended for the non-major.
This innovative text provides a broad view of the food system, with its emphasis on the links among financial institutions, the macro economy, world markets, government programs, farms, agribusinesses, food marketing, and the environment. It illustrates the six economic concepts which form the foundation of the economist's decision making process including supply and demand, opportunity cost, diminishing returns, marginality, measuring costs and returns, and the externalities of transactions. Presented in a non-threatening conceptual framework, the material covered in this text maintains a strong attachment to the application of agricultural economics to the real world.
目次
1. Introduction to Agricultural Economics.
2. Introduction to Market Price Determination.
3. Financial Markets.
4. Money and Financial Intermediaries.
5. Monetary Policy.
6. The Circular Flow of Income.
7. Fiscal Policy.
8. International Trade.
9. Agricultural Policy.
10. The Firm as a Production Unit.
11. Costs and Optimal Output Levels.
12. Firm Supply and the Market.
13. Imperfect Competition and Government Regulation.
14. Theory of Consumer Behavior.
15. The Concept of Elasticity.
16. Food Marketing: From Stable to Table.
17. Futures Markets.
18. Farm Service Sector.
19. Investment Analysis.
20. Environmental Policy and Market Failure.
21. The Malthusian Dilemma.
22. Economic Development and Food.
Glossary.
Index.
「Nielsen BookData」 より